Продължете към съдържанието

Опело и погребение на блаженопочиналия ставр. ик. Вергил Андреев в с. Сапарево

Опело на ставр. ик. Вергил АндреевНа 22 април по последния си земен път бе изпратен новопреставленият ставрофорен иконом Вергил Андреев, дългогодишен свещенослужител в храм „Св. 40 мъченици“ в Сапарева баня. Опелото се състоя в храм „Успение Богородично“ в родното му село Сапарево и бе предстоявано от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В последованието над тленните останки на починалия свещеник се включиха и дошлите за случая много свещеници от Дупнишка духовна околия и от цялата Софийска епархия. Немалкият храм беше препълнен с множество опечалени – приятели, съученици, ученици и духовни чада на отличилия се с достойно и дългогодишно свещеническо служение отец Вергил (вижте още за него).

Белоградчишки епископ Поликарп сподели лични впечатления за блаженопочиналия свещеник – „Отец Вергил още от моите детски години остави благи спомени и поучителни слова, които бих казал, че ме съпътстват и до днес, а дай Боже – и до края на моите дни. Познавах отец Вергил като един добър свещенослужител, като един благ човек, който бащински наставляваше по пътя към Евангелието всеки, който имаше досег до него. Познавах го като човек, който даваше мило и драго Църквата и неговият пост да бъдат основа на неговия живот и едва след това гледаше на всичко останало. Бог му даде дълги години, благодатни години, за да бъде повече време пример за тези, които са до него…“
Наследникът на отец Вергил в сапаревобанския храм – свещеник Димитър Филибев също сподели спомени за своя предшественик и като изпълнение на последната му воля остави в ковчега един от старите му служебници.
Новопреставленият ставрофорен иконом Вергил бе погребан в двора на сапаревския храм „Успение Богородично“, източно от св. олтар.
 
Вечна и блажена да бъде паметта на отец Вергил и да настани Бог душата му в селенията на праведните!
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:882 limit=24|columns=4}

Visits: 4

Skip to content