Продължете към съдържанието

Полагане на основен камък на първия в България Национален възстановителен център за деца, болни от рак

img 2506 20180428 1479988125В съботния ден на 28 април, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит с благословението на Българския патриарх Неофит направи първа копка и положи основен камък на първия в България и осми в света Национален възстановителен център за деца, болни от рак.

На тържественото събитие в землището над с. Опицвет, Софийско, се събраха множество дарители, спомоществуватели и съмишленици на  благородното дело.

Сред присъстващите бяха членове на Сдружението "Деца с онкохематолигични заболявания", кметът на община Костинброд Трайчо Младенов, началникът на отдел "Милосърдие и благотворителност" към Софийска митрополия Теодор Атанасов и сътрудници, депутати, общественици, дарители, родители и деца.

Викарният епископ Поликарп отслужи заедно с духовния надзорник на епархията- ставр. ик. Ангел Ангелов и духовници полагащия се водосвет и освети три камъка, които вложи в основите на възстановителния център. В края на последованието Негово Преосвещенство преподаде благословението и благопожеланията на Българския патриарх Неофит като пожела на инициаторите да имат все повече съвместни инициативи със св. Църква за прослава на Божието име сред хората и за полза на христолюбивите християни.

Той  пожела на добър час на изграждането на този дом, който се предвижда за: "нашите по- малки братя, които се нуждаят от лечение. Нека  той да бъде за тяхното добруване- духовно и телесно, и нека Бог отново да ни събере, за да открием заедно този център. Изпълнени с вяра, надежда и любов, благодарейки на Бога да се утешаваме взаимно и трудовете ни да се увенчаят за здравето и благоденствието на всички,  които идват тук."- завърши словото си еп. Поликарп.

Празничното събитие продължи с кратки, вдъхновяващи слова на кмета на Костинброд, който много активно сътрудничи на проекта и на г-н Пламен Белчев, управител на Сдружението за откоболни деца, който е основен инициатор и организатор и ръководител на проекта за изграждане на центъра. С фолклорни изпълнения,  деца от местното читалище  поздравиха присъстващите  като за сетен път показаха, че те са нашата памет и бъдеще.

Разговаряме с г-н Пламен Белчев за идеята, проекта и организацията на проекта.

Как възникна идеята за този център?

Ние сме от Сдружението "Деца с онкохематологични заболявания". Преди седем години осъзнахме, че децата които боледуват от онкохематолологични заболявания в България не получават необходимата подкрепа от обществото и затова направихме това сдружение, за да може да им помогаме колкото ни позволяват възможностите. За тези седем години свършихме не малко работа. Изградихме спортен комплекс с доброволен труд, посадихме 200 дръвчета, направихме зеленчукови градини и всичко това  благодарение на наши приятели и близки. Много сме благодарни на всички  спомоществуватели и фирми, които дариха средства, както и на  обикновените хора, които отделиха от залъка си и времето си, за да се изгради този комплекс. Голямата ни идея е, да се построи възстановителен център за деца от цяла България. Преди шест  години купихме парцелите в община Костинброд и с много усилия проектирахме комплекса.

Архитектурният план е извършен безвъзмездно от наши приятели,  проектът е удобрен от общината и вече сме готови за първата копка. Благодарни сме на община Костинброд, че независимо от управляващата политическата партия не  сме срещали пречки и трудности и така можахме  да вървим напред.

Центърът е проектиран с капацитет за 40 човека.  У нас на година се разболяват ок. 150 – 200 деца. Искаме той да може да може да обслужва  всички деца, които се лекуват в България от онкологични заболявания. 

Все пак как стигнахте до тази инициатива? Има ли откъде да черпите опит и решения?

Идеята не сме я открили ние. Има още 7 такива центъра в света, първият е в САЩ, а другите са в Европа. Всички те са обединени в една асоциация, с която ние подържаме връзки и контакти, и именно те ни помогнаха да изготвим целия проект. Идеята е тук да идват децата с родителите си, с братята и сестрите си, тъй като лечението на онтологично заболяване е дълго и тежко. Заболелите деца изпадат от обществения живот, не ходят на училище, на детска градина и се налага две- три години да са затворени в една болнична стая. Това поражда огромни психологически проблеми както при тях, така и при родителите им. Затова искаме в този център те да идват със семейсвата си и заедно да ги приобщим към живота, да им вдъхнем увереност, че всичко е преминало и че те са като всички останали деца.

Предвиждате ли да откриете нови работни места? Как мислите да организирате посещенията тук?

Предвиждаме да се открият повече от 15 работни места. Готови сме да превлечем и изявени специалисти и терапевти, които да работят с децата и семействата. Предвиждаме да има 10- дневки, след което заболелите деца да излязат отворени към обществото, към приятелите си и семейството си. Предвиждаме  и тридневни посещения на родители, които вече са загубили децата си. Те също имат нужда от помощ, а и много от тях се включват в нашите инициативи.

По проект има седем еко къщи, където да се настаняват семействата и централна сграда, в която да се провеждат заниманията. Имаме спортен център, басейн, и параклис, който мислим да е посветен на св. Стилиян, като закрилник на децата.

Как избрахте мястото, защо точно край  Опицвет? 

Мястото не е случайно. Това е едно от най- чистите и незамърсени места край София. Има едно постоянно планинско течение, което носи свеж въздух. Освет това, нашият център граничи с "Натура 2000", която е защитена зона.  Интересно е, че зеленчуковата ни градина не я третираме с нищо, а имаме големи растения и добра реколта. Нямаме дори вредители, с които да се борим.

Как ще финансирате програмите и дейностите в центъра?

Ще имаме делигирана държавна издръжка. Имаме уверението, че след като построим сградния фонд, държавата ще финансира изцяло проекта. За две години ще се подготви и специална социална услуга, която ще гарантира финансирането .

Пожелавиме Ви успех в строителната дейност и в най- скоро време да отворите вратите на Националния възстановителен център! 

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:885 limit=50|columns=3}

Visits: 0

Skip to content