Продължете към съдържанието

Архиерейска св. Литургия в гр. Ихтиман за Неделя на Разслабления

Белоградчишки епископ Поликарп

На 29 април – Неделя четвърта след Пасха, на Разслабления – с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит светата Литургия в храм „Успение Богородично“ в гр. Ихтиман беше възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Йосиф Серев – архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия и председател на църковното настоятелство на храма-домакин, йеромонах Герасим от Вакарелския манастир „Св. Петка“, протоиерей Витали Цветанов Велков, свещ. Антон Апостолов и йеродякон Вартоломей Фердов. Със своите песнопения св. Литургия огласиха от певницата г-н Ангел Младенов, дякон Костадин Тренев и 92-годишният дядо Евтим.

В края на светата богослужба епископ Поликарп се обърна към преизпълнилите храма богомолци с думи за чудото с разслабления, изцерен от Господ Иисус Христос в Йерусалимската къпалня „Витезда“ (Иоан 5:1-15). „Ние сме изпитали това, колко хубаво е, когато има човек до нас, който да ни помогне. Но тук говорим не само за човек, а за Богочовек… Да го прегърнем в нашия живот, да го прегърнем в нашето съществуване, да не бъдем горди, а да бъдем смирени. Да не бъдем отстъпчиви от вярата, а да се прикрепим към нея, да бъдем едно с нея, за да можем в трудните житейски дни и моменти – социални, семейни и духовни, да имаме великата утеха на Богочовека Иисус Христос, който винаги е до нас и ни помага… Затова и казваме: хубаво е да бъдем в Божия дом, в Божия храм. Но още по-хубаво е, когато виждайки и удостоверявайки постоянно, че Христос твори чудеса… винаги е необходимо да го прегърнем, и прегърнали го ще знаем, че наистина водим православен, християнски живот. Затова нека, подучени от светото Евангелие, от този който каза ‚да, Господи, искам да бъде изцерен, но си нямам човек‘, да викнем с гореща молитва към Бога всеки път, когато имаме нужда, но не само да просим, а най-вече да благодарим. Нашата молитва трябва да започва с благодарение на Бога и след това да е просителна, за това, от което имаме нужда… А когато изказваме благодарност на Бога, тогава сме се оставили в Неговите ръце и Той ще ни научи какво ни е нужно за спасение и как да бъдем пример на тези, които са около нас…“, каза в словото си Негово Преосвещенство.
Софийският викарий епископ Поликарп поздрави от все сърце честнòто свещенството, присъствалото на цялата богослужба общинско ръководство на град Ихтиман, начело с кмета г-н Калоян Ангелов Илиев и зам. кмета г-жа Даниела Митева, както и всички присъстващи в храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и пожела Бог по Своята велика милост да дава здраве, благоденствие, мир, да ни изпълва с любов, вяра и надежда.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:886 limit=64|columns=4}

Visits: 0

Skip to content