Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия за празника на св. пророк Иеремия

dsc 0002 20180502 1663640787

На 1 май Църквата отбеляза паметта на св. пророк Иеремия. В София, на ул. „Просвета”се намира единствения храм, посветен на светия пророк и по повод храмовия празник с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия.

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха  архимандрит Василий, протосингел на  Софийска митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, свещеник Петър Калчев, предстоятел на  тържествуващия храм, ставр. ик. Цанко Тотев и протоиерей Николай Николов от с. Лозен, свещеник  Станислав Иванов от столичния храм „Св. Петка”, и дякони.

Малкият храм в  кв. „Орландовци” е известен със своята жива и боголюбива енория. В своята ревност,  вярващите обединени край своя духовен пастир с християнска ревност, в мир и разбирателство  преживяват трудностите на съвременния живот като всячески се стремят да привлекат и по млади християни, които да следват Божия закон.

С голямо вълнение и радост те посрещнаха многобройните духовници и викарния епископ като отбелязаха, че той е първия владика, който от  десетилетия  отбелязва с тях  храмовия празник.

В края на литургията еп. Поликарп с благо слово ги приветства и припомни житието на светия пророк, който е живял 600 г. преди Христа и е един от онези които е предсказал Неговото раждане.

Той благодари на всички, които се трудят и подържат храма и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит. По традиция след  тържествената богослужба в храма, в двора бе отслужен празничен водосвет, а за телесна подкрепа бе  осветено ястие.

Справка:

Църквата е построена през 1937 г. Тя е  еднокорабна, с притвор, край нея има камбанария. Има предание от жители на квартала, че някога е имало манастир, който е бил разрушен от турците. Мястото е било превърнато в нива. По време на оран, воловете се спирали на определено място и не искали да продължат. При разкопки там намерили два каменни кръста и църковни утвари. Стопаните дарили нивата за построяване на църквата. Друго предание твърди, че в този манастир е бил свикан Сердикийският събор през 343 г.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Калиник Кахраман

{joomplucat:888 limit=49|columns=3}

Visits: 0

Skip to content