Продължете към съдържанието

Софийският свещенически хор на поклонение в Старозагорска епархия

Софийският свещенически хор със Старозагорския митрополит КиприанС благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по покана на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, Софийският свещенически хор, с диригент иконом д-р Кирил Попов посети Старозагорска епархия на 1 и 2 май. Гостите от София бяха посрещнати в Старозагорската св. митрополия лично от правоправящия архиерей, след което участваха във вечерното богослужение в храм „Св. Николай“ в Стара Загора. 
Южният престол на храма е посветен на св. цар Борис-Михаил, чиято памет празнуваме на 2 май. Празничната вечерня с петохлебие беше възглавена от ставр. иконом Емилиян Димов, председател на храма-домакин, а в съслужение с него бяха много свещенослужители от Старозагорска епархия, както и Софийският митрополитски протодякон Иван Петков. Освен паметта на равноапостолния покръстител на българите, на 2 май се отбелязва и успението на св. Атанасий Велики, патриарх Александрийски, а през тази година на този ден се празнуваше и празникът Преполовение – средата на светата Петдесетница. Храмът се изпълни с боголюбиви миряни, които се насладиха на прекрасните песнопения на Софийския свещенически хор и в благодатта на богослужението отправиха своите искрени молитви към Всеподателя Бога, Пресвета Богородица и празнуваните велики светии.

В края на светата богослужба с пастирско слово към всички се обърна иконом Кирил Попов, който припомни живота и подвига на великия изповедник и учител на Църквата, велик защитник на християнското учение за Боговъплъщението, св. Атанасий Александрийски, както и житието на светия Борис Покръстител. Накрая отец Кирил призова: „Нека прославяйки Възкръсналия Спасител – наш Господ Иисус Христос, и Неговите велики угодници – св. Атанасий и св. княз Борис-Михаил, да си кажем – нека Бог да ни укрепи, да благослови нашия благочестив народ, да може да се укрепи и вярата, да се усили моралът и да имаме този велик борбен дух, с който са живели и нашите предци, тези великани на духа. Нека по техните молитви Божието благословение да бъде върху всички нас!“
На 2 май своя празник отбелязва манастирът „Св. Атанасий“ край чирпанското село Златна ливада. По предание светата обител е основана през 344 г. от свети Атанасий Велики, веднага след Сердикийския събор. Освен преданието, за това събитие свои изследвания са правили и акад. Росен Милев и проф. Георги Алдъров, който проучва ватиканските архиви. Косвено тезата се потвърждава и от най-нови данни от германския историк проф. Манфред Клаус, цитиращ записки на самия светец, пазени в архивите на александрийската патриаршия, че четирите години от 344 до 348 светителят се е намирал на територията на сегашна България (между Ниш и Адрианопол (дн. Одрин) и именно тук св. Атанасий пише знаменития си труд за Светия Дух. Така този манастир се явява най-старият известен в Европа. В двора на манастира, южно от храма, има аязмо с лечебна вода, а на отсрещния хълм е Постницата – малка пещера, в която според преданието светецът е прекарвал в пост и молитва. Манастирът е свидетел на не едно и две чудотворни изцерения на хора, идващи с вяра и молитва към светеца. През 2003 г. манастирът се удостоява с височайше посещение – тук идва на поклонение александрийският патриарх Петрос VII, който подарява икона на св. Атанасий, рисувана в Александрия. Днес иконата е изложена за поклонение в храма.
Светата Литургия за празника възглави Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение със ставрофорен иконом Иван Иванов – архиерейски наместник на Чирпанската духовна околия, архимандрит Борис Бонжов – иконом на светата обител, много свещеници и дякони от епархията, както и протодякон Иван Петков. В богослужението като иподякон се включи и доц. д-р Костадин Нушев – преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и експерт към Културно-просветния отдел на Светия Синод на БПЦ. 
Прекрасните песнопения на този троен празник отново изпълняваше Софийският свещенически хор, с диригент иконом д-р Кирил Попов.
Тъй като манастирският храм е много малък, цялото богослужение беше изнесено пред него, на открито.
След архиерейската св. Литургия беше извършен водосвет, след което Негово Високопреосвещенство се обърна към всички дошли да почетат празника на светата обител със слово за празника и празнуваните светии. „Изказвам дълбока благодарност за светата богослужба, която бе огласена от хора на Софийските свещеници под диригентството на иконом Кирил Попов, които привнесоха духовна молитвена радост в нашето богослужение, щото славихме Бога с едни уста и с едно сърце… И ето днес те са наши гости, за да можем да изпитаме радостта от прекрасното им пение, които да възгласят светата служба, за да можем наистина с една уста и с едно сърце да славим Бога като събратя и ревностни православни християни, които пазим Закона Божий. А именно – щом имаме любов помежду си, всички ние сме Христови ученици, и по това ще разберат, че сме Христови. Огромна благодарност от епархийския ни съвет на отец Кирил и моите събратя свещенослужители, че днес уважиха нашата покана и дойдохте да служим заедно. Бог да ви помага в трудовете ви и на свещенослужението ви, и дай Боже, традицията на Свещеническия софийски хор да продължи години наред и занапред, за да можем да се радваме на вашите добри песнопения и красивите гласове, с които огласяте богослужбата“, каза в края на словото си митрополит Киприан.
Отец Кирил Попов благодари от сърце на Негово Високопреосвещенство за поканата и топлото гостоприемството и пожела на Старозагорския архиерей и всички негови съработници крепко здраве, благоденствено и мирно житие, и все така ревностно служение за Божия прослава.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:887 limit=112|columns=4}

Visits: 0

Skip to content