Продължете към съдържанието

Софийският викарен епископ Поликарп събра учители по Религия

img 3488 20180504 1847171422Днес, 4 май, в Софийската св.  митрополия се състоя среща на Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит с учители по Религия.

Тя бе инициирана от владиката с цел да се запознае с изявени препододаватели по предмета,  да обмени свои мисли, предложения и мнения относно работата на учебното дело и да се уточнат за в бъдеще начините на  комуникация и по-добрата координация между митрополията и учителите.

На срещата дойдоха всичките седем преподавателя в община Кюстендил, които се оказаха като най- работещите в Софийска епархия. През последните години, с помощта на община Кюстендил те направиха четири учебника, издадоха списание и книжка с диск и благодарение на общите им усилия и постоянство в града обхванаха голяма част от децата в началния курс. Близо 1000 деца от Кюстендил през тази учебна година изучават Религия и от ранна възраст се запознават с християнските ценности и добродетели. Като представител на софийските училища на срещата взеха участие Костадин Бойчин от Софийската духовна семинария и Велина Андонова преподавател в наколко школи и неделни училища.

Еп. Поликарп като представител на Софийския митрополит приветства учитилите и ясно заяви желанието си да им съдейства, помага и подкрепя в трудовете им.

"Вие сте тези, които трябва да бъдете християнските мисионери в българското училище. Вие сте тези, които трябва така да представите предмета, че никой родител да няма колебание да си запише детето да изучава Религия. Необходимо е да показвате и разказвате за вярата и за нещата, които правите. Така вие ще сте видими, разпознаваеми, авторитетни и ще бъдете истински полезни за Църквата. Незабравяйте, че днес вие възпитавате бъдещите специалисти, управници и държавници, които един ден ще изяват онова, което вие сте вложили в тях. Трябва да бъдете истински пример за подражание и достойни за Кръста, за който Господ вие призовал, а вие сте го понесли " – каза викарият и изрази своята готовност, добро отношение и желание да съдейства всячески и с всичко, което е по силите му в работата на преподавателите.Той подчерта, че няма нужда да се конфронтираме и търсим поводи за отхвърляне на онова, което други са направили, а да се стремим да ползваме добрия опит, да го обогатяваме и развиваме.

Като духовен надзорник на Софийска епархия ставр. ик. Ангел Ангелов също изрази своята готовност за участие в бъдещи съвместни инициативи с преподавателите, а началникът на Духовно -просветния отдел към митрополията  Ангел Младенов прикани учителите да заявят необходимите им учебни помагала, които да им предостави за новата учебна година.

С много идеи, надежда и благопожелания се разделиха духовенство и учители като си обещаха взаимно да търсят подкрепа в общото служение на децата и младежите и да се осъществяват добри инициативии с благословението на Българския патриарх Неофит,  които дава своето поощрение, подкрепа и благословение.   

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:893 limit=15|columns=3}

Visits: 1

Skip to content