Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня за Гергьовден в ротондата “Св. Георги”

.

img 3957 20180505 2023259247В навечерието на празника, посветен на св. Георги Победоносец, в ротондата „Св. Георги” в София бе отслужена празнична вечерня, предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В богослужението взеха участие пройерей Йоан Куков, престоятел на храма, йеродякон Вартоломей и дякон Костадин Тренев.

Подобаваща възхвала на светеца-воин отдадоха с вдъхновени песнопения клиросни певци и певици, събрани на певницата от любовта към Източно църковното пение. Десетки миряни се събраха в древния храм  и влязоха заедно в радостта на настъпващия празник.

"Призова ни Бог да се съберем заедно в божия дом на молитва като едно голямо християнско семейство и да се помолим според силите си- каза в словото си владиката в края на вечернята, и да засвидетелстваме с нашето присъствие тук, в храма, че сме едно. И по това се вижда, че Църквата е жива и днес и во веки, и изпълнява своята свещена мисия да води човека до Бога, към Царството небесно…"

Владиката изхождайки от евангелския разказ за срещата на Господа със самарянката подчерта, че ние трябва да бъдем великодушни и да проявяваме онази любов, която Христос ни показа. "Този пример е река от жива вода, която няма да пресъхне, защото извира от Бога и трябва да бъдем като самаранците, които разпознават Бога и се радват от общенито си Бога" – каза още еп. Поликарп и поздрави  църковното изпълнение от името на Българския патриарх Неофит и припомни жертвата направена от светия военачалник Георги и неговата ревност по Бога като каза, че тя ни кара да се замислим за жертвата, която трябва да прави съвременният християнин и за нейното значение в нашия живот.

"Нека имаме св. Георги за духовно вдъхновение и бъдем пример в света, защото такъв е много необходим днес. Да покажем вярата и  любовта, която всичко прощава." Епископът поздрави отец  Йоан Куков за неговите трудове в строителството на нови храмове и съграждането на енории и му отправи благопожелание за здраве и благодатни успехи.

В края на вечернята бе осветено и раздадено петохлебие.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Любомир Върбанов

{joomplucat:895 limit=43|columns=3}

 

Visits: 1

Skip to content