Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия за Гергьовден и четири офикии в столичния храм “Св. Георги”

02 20180507 1718409997На 6 май Църквата почита паметта на великия християнски войн – св. вмчк Георги Победоносец. На бул. ,,Патриарх Евтимий“ се намира великолепен и просторен храм, посветен на ревностния христов войн, който е построен в края на 19в., недалеч от бившите софийски казарми. През настоящата година се навършват 100 г. от неговото освещаване (храмът е осветен на 11.11.1918 г. на празника на св. Мина). През годините на няколко етапа църквата е изографисвана и реставрирана. Днес тя блести с позлатен икостас и великопепна, изкустно изпълнена храмова стенопис.
 

По повод храмовия празник бе отслужена архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха храмовото духовенство, во главе с предстоятеля ставр. ик.Тома Шопов, ставр. ик. Николай Коцев, предстоятел на столичния храм „Св. Седмочисленици“ и четирима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

За молитвеното настроение на  вярващите допринесоха изпълненията на прекрасния мъжки хор при храма, под диригентството на протопсалт Иван Праматаров.

Да се помолят на светеца-войн, се бяха събрали множество християни от цяла София, сред които и общински кметове. По традиция на Гергьовден община „Триадица“ отбелязва своя най- голям празник, който се превръща в истински  събор на поколения християни. През целия ден към храма прииждаха малки и големи родолюбци, обединени от празничното гергьовско настроение.

В началото на литургията с благословението на патриарх Неофит бяха офикирани четирима свещеници от храмовото духовенство. Това са Васил Шопов, Борислав Георгиев, Радослав Вутов и Дамян Друмев.

Като ги представи на църковното изпълнение като достойни свещенослужители на Софийска епархия владиката им прочетете специална молитва и им даде набедреник, отличителен знак на протойереите.
В края на богослужението еп. Поликарп се обърна към вярващите, изпълнили Божия дом с архипастирско слово за подвига на свети великомъченик Георги, който на дело показа как се отстоява вярата, как се получава Божията благодат и как се увенчава човек с небесен венец.
Той благодари на предстоятеля и насърчи отличените духовници да работят още по усърдно на Христовата нива и преподаде патриаршеския благослов на Българския патриарх Неофит. Силно развълнуван предстоятелят Тома Шопов благодари на владиката и подчерта, че толкова тържествена и велелепна служба отдавна не е преживявал.
С гръмко многолетие и благопожелания за здраве на всички и за добри успехи и занапред завърши неделното празнично богослужение, в което миряни и духовници заедно изживяха радостта на храмовия празник.
 
 
Текст и снимки: Весела Игнатова
{joomplucat:896 limit=73|columns=3}
 

Visits: 0

Skip to content