Продължете към съдържанието

Великденски концерт в храм “Рожество Христово”

01 20180512 1891828724В деня на светите Български просветители и равноапостоли Кирил и Методий, в столичния храм „Рождество Христово“ в кв. Младост-3 се състоя празничен концерт, посветен на светлото Христово  Възкресение.

Той бе организиран от храмовото духовенство и подготвен от новосформираната школа по източно пение при храма, с ръководител Никола Антонов.

Концертът бе под надслов „Пасха священая“. В програмата му бяха включени разпознаваеми мелодии за всички, които посещават православните богослужения, като: пасхалния тропар, избрани песни от канона, Богородичното песнопение „Ангел вопияше“, но също и произведения от по-непознати автори като Жеко Павлов, Ангел Севлиевеца, Константин Прингос.

Между изпълненията актрисата и писателка Майя Динева прочете избрани пасажи от Евангелието, богослужебни текстове и житията на светците, което превърна концерта в истински спектакъл.

Специален гост на празничния концерт бе Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който за първи път посещава храма и се запознава с дейностите, които се провеждат в него.

Ръководителят на школата Никола Антонов споделя, че Пасхалните песнопения са венецът на православното богослужение и че целта на този концерт е да се покаже искреното отношение на хористите към църковната музика и текст.

„Нашата работилница по източно пеене се посещава от хора, които горят от любов към църковната музика и в същото време вярват в това, на което тя ни учи. Няма по-подходящ период от този, за да поднесем нашето преживяване на радостта от Възкресението чрез мелодиите и текстовете на църковните песнопения, посветени на празника на празниците“ – споделя още той.

В школата участват хора на различна възраст и с различно образование, както начинаещи в изучаването на музиката, така и напреднали. Но всички те са обединени от православната вяра и любовта към източно-църковното пение. В концертното изпълнение към по- големите се присъединиха и деца от неделното училище, които участват в детската работилница по източно пеене, ръководена от Росица Пенева.

В края на концерта еп. Поликарп благодари за прекрасния концерт, поздрави ръководителя на школата Никола Антонов за положения труд в приучаването на мнозина към източно- църковното пение, също и на свещениците при храма, които дават възможност да се развиват талантите, както и за усърдието и желанието на певците все повече да се занимават и изучават църковна музика.

„Бъдете още по ученолюбиви – каза владиката – и любовта към църковното пение да изпълва сърцата ви! Бъдете здрави, бъдете упорити, с мирен и спокоен дух. Нека Бог да ви пази, закриля и ви дава всичко, от което имате нужда за спасение и вечен живот!“

Той преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит и заедно с духовенството се отправи към приземния етаж, където разгледа уредените зали, библиотека и помещения за Енорийския център.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Видео: Любомир Върбанов

{joomplucat:907 limit=23|columns=3}

 

Visits: 0

Skip to content