Продължете към съдържанието

Столичният хор „Преп. Наум Охридски“ взе участие в първия православен певчески фестивал в Медовина, Поповско

Столичният хор Св. Наум Охридски с архимандрит СимонНа 12 май в с. Медовина, община Попово, се проведе първото издание на международния православен фестивал по църковно пеене „Св. Кирил и Методий“. Целта на събитието е приобщаване към вярата и духовните ценности на повече хора и най-вече популяризиране на църковните песнопения. Този първи по рода си в североизточна България фестивал се провежда под патронажа на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и се организира от сдружение „Цветница“ с ръководител г-н Петър Кирилов, от енорийските храмове в с. Медовина и гр. Попово с председател архимандрит Симон, архиерейски наместник на Поповска духовна околия. Проявата, подкрепена и от общинските ръководства, отбелязва и две годишнини – 158 години от основаването на първия храм в с. Медовина и 35 години от обявяването на Попово за град.
С благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит във фестивалната програма се включи и софийският хор „Преп. Наум Охридски“ с диригент г-н Андрей Касабов.

Фестивалът започна с водосвет в храм „Св. архангел Михаил“, след което своите песнопения изпяха 10 хора и 5 индивидуални изпълнители. Жури в състав: Милен Иванов, Даниел Спасов и Йордан Габровски оценяваше изпълненията на участниците. След официалната част всички певци и гости имаха възможност да се насладят на вкусния курбан, приготвен в двора на църквата, а кратка концертна програма поднесоха популярните изпълнители Даниел Спасов и Милен Иванов, след което бяха обявени отличията. 
Голямата награда на фестивала – лауреат на фестивала „Св. Кирил и Методий“ получи хор „Кантилена“ от град Велико Търново, с диригент г-жа Анета Павлова.
В категорията за изпълнители до 18 години първо място получи Хоров състав към НГДЕК „Константин Кирил Философ“ с диригент г-н Даниел Иванов, второто място беше за румънския хор „Власченка“ от гр. Гюргево, а трето място получи детският клиросен хор от храм „Св. Димитър“ в кв. Сеячи на гр. Попово.
При възрастните първо място си поделиха две формации – хор „Преп. Наум Охридски“ от София с диригент г-н Андрей Касабов и хор „Касиана Доместика“ от Шумен с диригент г-жа Юлияна Панова, на второ място беше поставена Школата за източно-църковно пеене от Хасково с ръководител г-н Ивайло Павлов, а на трето – смесеният хор „Седянка“ от гр. Силистра, с диригент г-жа Лидия Кулева.
Първо място сред индивидуалните участници получиха отец Йордан Калчев от кв. Сеячи в Попово, и Благовеста Димитрова от русенския град Бяла, а второто място беше за Рая Георгиева от Попово. Специална награда на Русенския митрополит Наум получи хасковската Школа за източно-църковно пеене с ръководител г-н Ивайло Павлов. Специалната награда на община Попово с кмет д-р Людмил Веселинов получи Църковен хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“ в гр. Ботевград. Специалната награда на организаторите беше връчена от архимандрит Симон на хора при храм „Св. архангел Михаил“ в град Хасково. Специална награда от свое име връчи и г-н Петър Кирилов. Тя беше за детския хор „Власченка“ от гр. Гюргево, Румъния. Наградата на кметството на с. Медовина получи шуменският хор „Касиана Доместика“.
Фестивалът завърши с гала-концерт на отличените изпълнители в храм „Успение Богородично“ в град Поповο. 
 
Снимки: Мартин Митов, Дарена Георгиева и Мария Касабова
{joomplucat:909 limit=72|columns=4}

Visits: 0

Skip to content