Продължете към съдържанието

Спасов ден в Долна баня

03 20180521 1947760658По стара отколешна традиция на големият християнски празник "Възнесение Господне" – Спасовден, жителите и гостите на Долна баня и населението от съседните селища отбелязват празника на рилския град с голям събор.
Хилядно множество хора отново се събра в подножието на Рила планина в историческата местност край руините на манастира-крепост "Свети Спас" в най-новото село в страната, носещо името на Светията.

Рано сутринта в манастирската църква "Възнесение Господне" енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров отслужи тържествена Света литургия и водосвет за храмовия й празник, а в църковната служба взе участие и женския хор при църквата "Успение на Пресвета Богородица" с ръководител Румяна Дамянова. По традиция миряните направиха и празнично литийно шествие около храма.
Официалната част на празника и събора започна с химна на Република България, след което кметът на община Долна баня Владимир Джамбазов сърдечно приветства своите съграждани и гостите на събора, припомняйки за героичните борби на местното население преди векове, бранейки своята вяра, род и чест българска.
Долнобанци и гостите на рилския град бяха поздравени и от народния представител от 44-то Народно събрание от ПП "ГЕРБ" Валентин Милушев, а сред официалните гости бяха и проф.д-р Дечко Свиленов – почетен гражданин на Долна баня и Зорница Георгиева – директор на Дирекция "Социално подпомагане" – Ихтиман.
Празничен водосвет и благослов от трибуната отправи и ставрофорен иконом Пламен Димитров, който поръси с традиционната Спасовденска светена вода домакини и гости за здраве и благополучие.
За празничното настроение на долнобанци и техните гости се погрижиха местни самодейни колективи, групи и състави, както и народният певец Николай Учкунов. На сцената се изявиха възпитаници от Детска градина "Юрий Гагарин", Средно училище "Неофит Рилски", пенсионерски клуб "Надежда", Образцово народно читалище "Рила-1898", както и гости от съседните села Радуил и Марица.
По традиция за празника на Долна баня колективът на кухнята при Домашния социален патронаж приготви и раздаде на долнобанци 6 500 кебапчета, хляб и безалкохолни напитки за вкусния им обяд.  
Вечерта от подножието на Рила празничното веселие се пренесе на централния площад "Възраждане" в града, където за традиционните многокатови Спасовденски хора се погрижи със своите песни известният Иван Дяков.
Празникът на Долна баня по традиция ще завърши с красива тържествена заря в рилското небе.

Текст и снимки: Любомир Кузев

{joomplucat:916 limit=12|columns=3}

Visits: 3

Skip to content