Продължете към съдържанието

Една година от кончината на Маркианополски еп. Константин

18 20180519 1969442781На 23 май се навършва една година от блажената кончина на Маркианополски епископ Константин, който петдесет години служеше в Църквата и до последния си час бе предстоятел на храм „Св. пророк Илия“ в Княжево. Точно в този храм той отслужи и последната си литургия, малко преди да почине затова  на днешния 19 май, в деня когато Църквата си спомня за починалите братя и сестри, в княжевския храм се събраха духовенство и миряни, за да се помолят съборно за душата на упокоилия се архиерей.

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит бе отслужена архиерейска заупокойна литургия и панихида, възглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в богослужението  взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство, во главе с председателя протоиерей Дилян Цветков и трима дякони.
В края на мертвеното последование еп. Поликарп се обърна към събралите се духовници, сродници, приятели, енорияши и духовни чеда на упокоилия се епископ  и като подчерта, че наш християнски дълг и да се молим за душите на  всички, които са си отишли от тоя свят каза:
 „Днес всички съборно се помолихме на светата Божествена литургия и на последвалата панихида за това щото Бог да прости на еп. Константин всяко волно и неволно прегрешение, и да го всели там, в недрата на Авраам, Исаак и Яков, там, където няма никаква болка или въздишка, а живот безкраен…. Нека винаги се молим и си спомняме с любов за блажено починалия Маркианополски еп. Константин, който се потруди за своето духовно паство и за Софийска епархия”.
След панихидата всички присъстващи се поклониха на гроба на еп. Константин, който се намира при олтарната част, в двора на храма “Св. Пр. Илия” .
Бог да прости и упокои епископ Константин!
Вечна и блажена да бъде паметта му!
 
 Текст и снимки: Весела Игнатова
{joomplucat:914 limit=30|columns=3}

Visits: 0

Skip to content