Продължете към съдържанието

Хорът “Софийските момчета” тържествено отпразнува своя 50 годишен юлибей

IMG 8361 scaledНа 21 юни с тържествен концерт под мотото„VIVA LA MUSICA!"Хорът на софийските момчета отбелязя своя 50 годишен юбилей. Вече половин век първият в България момчешки хор радва публиката със своите прекрасни изпълнения, които обхаващат различни по стил музикални произведения.

На събитието в зала „България“под диригентството на проф. д-р Адриана Благоева съставът изпълничаст от своя репертоар- нови творби и любими на хористите песни,като акцентува на българските произведения, някои от които са написани специално за тях, впечатли публиката с изяви на бивши възпитаници на формацията като към тях се присъединиха и изпълненията на инструменталисти. На видеостена по време на концерта бе презентирана историята и творческия път на хора, видяхме и интервюта на бивши възпитаници, които споделиха своите спомени с аудиторията и отправиха пожелания към настоящите и бъдещите певци на момчешкия хор.

В представителната музикална зала присъстваха много представители на държавни, общински и обществени институции. Сред тях бяха ректорът на Националната музикална академия, композитори, диригенти и др. музикални творци.

Като представител на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на тържесвеното събитие бе софийският викарен епископ Белоградчишки Поликарп, придружен от диригента на Софийския свещенически хор ик. Кирил Попов и дякон Константин Тренев.

Застанал на сцената епископът поздрави художествения ръководител и дългогодишен диригент проф. д-р Адриана Благоева и самите "софийски момчета"от името на патриарх Неофит като им пожела здраве, творчески успехи и все така да радват българската и международната публика. Той подари на проф. Благоева книгата на патриарх Неофит „ Живот и песнопение“, която съдържа авторски творби и Българския патриарх, известен със своята професионална музикална подготовка и медународни успехи.

Хорът на софийските момчетае основан през 1968от диригент Лиляна Тодорова, която ръководи формацията до 1989г.С много трудолюбие и обич тя изгражда самобитен хоров колектив, който се отличава с добри музикални качества и с малката възраст на певците. От 1989 г. досегадиригенте проф. д-р Адриана Благоева. С упоритост и творческа смелост тя работи за превръщането на състава в постоянен участник в концертния живот на столицата и страната. 50 години поколения момчета отдават сърцето си на хорово изкуство, защото обичат да пеят и искат да предадат своята любов на публиката. Музиката живее в този хор, обновявана от младостта и ентусиазма на хористите, от таланта и посвещението на диригентите. Юбилейният концерт бе включен в програмата на Международния фестивал „Софийски музикални седмици".

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:929 limit=20|columns=3}

Visits: 0

Skip to content