Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. апостоли Петър и Павел

 

Празнична вечерня с петохлебие в храм Св. апостоли Петър и ПавелВ навечерието на Петровден, на 28 юни, в столичния храм „Св. апостоли Петър и Павел” в кв. „Разсадника“ бе отслужена празнична вечерня с петохлебие. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит вечерното богослужение беше възглавено от столичния викариен епископ – Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Кирил Дидов – предстоятел на храма-домакин, протойерей Стилиян Табаков, протойерей Дилян Цветков, свещеник Стоян Димитров, свещеник Лъчезар Вълков, йеродякон Вартоломей и дяконите Антоний Ковачев и Костадин Тренев. Клиросните певци бяха водени от г-н Андрей Касабов. 

За трета поредна година на празничното богослужение беше изпълнен антифонно канон на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, специално преведен на съвременен български език и музикално адаптиран по гръцки музикални образци от ставр. ик. Кирил Дидов. На всички миряни в храма беше раздаден текстът на молебния канон и всички заедно изпълняваха песнопението с певците и свещенослужителите. За поклонение на многобройните богомолци в храма бяха изнесени мощи на св. апостоли Петър, Павел и Филип.
„Апостол Петър… казва ‚Бъдете добротворци‘, защото за да постъпваш евангелски, да живееш вярно, означава да си добротворец – да бъдеш добър и да приемаш всички останали като добри… Но и именно чрез това добротворство, чрез това духовно назидание, човек още приживе да въплати във себе си онези христови заповеди, които са вяра, надежда и най-вече любов, в съвършенство“, каза в словото си Негово Преосвещенство в края на светата богослужба. Епископ Поликарп поздрави отец Кирил, свещенството и всички миряни в храма с празника на светите първовърховни апостоли, от свое име и от името на Светейшия Български патриарх Неофит, като пожела много и благословени години, мир, здраве и благоденствие, сплотеност, като едно голямо християнско семейство, в придобиване и утвърждаване във всяко добро и полезно дело.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:931 limit=40|columns=4}

Visits: 0

Skip to content