Продължете към съдържанието

Освещаване и архиерейска св. Литургия в храм „Св. Неделя“ в с. Росоман

Белоградчишки епископ ПоликарпНа 4 юли, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, беше извършено освещаване чрез полагане на антиминс на храм „Св. мчца Неделя“ в село Росоман, община Божурище. Целият чин и първата св. Литургия в новоосветения Дом Божи бяха оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. 
В съслужение с него бяха архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия, архимандрит Никанор Мишков, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Асен Божилов, свещеник Богомил Вангелов – предстоятел на църковното настоятелство на обновения храм, йеродякон Вартоломей и дякон Костадин Тренев. 

Клиросните песнопения изпълняваха свещ. Петър Василев, Петър Славов и Мартин Митов, водени от г-н Андрей Касабов.
Храмът в селото е построен през 1921/22 г., но през 2003 г. е запален и изгаря почти напълно. Впоследствие е възстановен (на практика новопостроен) от г-н Иван Гърков, а иконите на иконостаса са изрисувани и подарени на църквата от курсисти от Центъра за православно изкуство към храм „Покров Богородичен“, с ръководител г-жа Младенка Ланджева.
„Бог да снизходи над тази сграда и тя да бъде молитвен дом за духовна утеха, утвърждение в доброто и полезното на всички онези, които живеят в това село, на всички, които идват на поклонение и на молитва в този храм…“, пожела Негово Преосвещенство в словото си след края на светата богослужба. Епископ Поликарп припомни житието на св. мъченица Неделя (Кириакия), патрон на новоосветения храм, давайки за пример нейната силна вяра, спомогнала ѝ да издържи тежките изпитания и мъчения. 
От името на всички християни в енорията благодарности поднесе отец Богомил Вангелов, който призова всички отново да се съберат в Божия Дом в събота – 7 юли, деня на св. мъченица Неделя и празник на храма.
След отпуста прозвуча многолетствие и Белоградчишки епископ Поликарп раздаде анафора на вярващите, а след това всички се включиха в братската трапеза, приготвена с много старание от жените в селото.
 
Текст и снимки: Мартин Митов
{joomplucat:932 limit=80|columns=4}

Visits: 1

Skip to content