Продължете към съдържанието

Премиера на книгата АПОКАЛИПСИС в Енорийския център при храм “Св. св. Кирил и Методий”, гр. София

IMG00002На 9 юли 2018 г. в Енорийската зала на храм "Св. св. Кирил и Методий" се състоя дългоочакваната премиера на първия български превод на книгата "АПОКАЛИПСИС.Тълкувание на книга “Откровение”. Том 1 – Седемте златни светилника" от архим. Атанасий Митилинеос.
Тя се издава от нашия храм с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Официални гости от страна на Софийска св. митрополия бяха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, Софийски викарий, и Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Те бяха посрещнати от предстоятеля на храм "Св. св. Кирил и Методий" Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Александър Величков Георгиев. Те, заедно с храмовия свещеник о. Захарий Димитров и с останалите софийски свещенослужители, уважили събитието, влязоха в препълнената зала, в която аудиторията с вълнение очакваше представянето на автора на книгата, българския издателски екип и самата книга.

С благословението на ставр. ик. Александър Величков представянето води д-р Десислава Панайотова, директор на Енорийския център и на ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий", член на издателския екип и богословски редактор на новата книга. Тя представи известния гръцки духовник, игумен, проповедник, катехизатор и мисионер архим. Атанасий Митилинеос (1927 – 2006), който служи на Трисветия Бог и Православната Църква с пастирска любов, изповедническа твърдост и светоотечески дух. Тя подчерта, че според свидетелството на негови духовни чеда, наред с учителската и проповедническата си дарба, още приживе архим. Атанасий проявявал също разсъдливост и прозорливост. Твърд изобличител на масонството, на икуменизма, на съмолитстването с еретици и на ересите и сектите, архим. Атанасий със своите дългогодишни беседи е бил магнит за вярващите православни християни в Гърция, които постоянно идвали да го слушат, както в град Лариса, така и във възстановения от него манастир "Комниниу" или "Успение Богородично и св. Димитрий" до с. Стомио. Част от тези беседи (ок. 100) представляват изчерпателно тълкувание на всеки стих от новозаветната книга "Апокалипсис" ("Откровение") на св. Йоан Богослов. 15 от тези беседи влизат в първия том "Седемте златни светилника", преведен на български език за първи път у нас.
В представянето на новото издание се включи и преводачът от гръцки език Алексей Стамболов, който подчерта, че освен брилянтно тълкувание на "Апокалипсис", книгата на архим. Атанасий Митилинеос е и безценен катехизис на православната вяра, в който старецът убедително ни наставя, че за да наследим Божието царство не е достатъчно да бъдем само добри граждани – на това би могъл да ни научи и Платон. А че трябва преди всичко да сме истински християни, изпълнени с радост и надежда в Този, Който казва: "Ида скоро!" Г-н Стамболов отбеляза, че посланието на книгата е оптимистично, макар и да е свързано с края на историята и с края на света. Защото такъв е библейският дух, такова е и тълкуванието на архим. Атанасий. И както св. отци ни учат, така и той ни поучава да живеем с упование, че при всички обстоятелства в нашия живот, дори и при най-страшните изпитания, Божията десница е с нас, само да Му бъдем верни докрай.
Инициаторът и координаторът на изданието г-н Аспарух Коев, курсист и енориаш при храма, разказа как проектът е тръгнал от първоначалното му желание аудиобеседите на архим. Атанасий Митилинеос да достигнат до хората в България на български език. Но скоро след това проектът се оказва много по-сериозен и с общите усилия на целия екип и с финансовата подкрепа на храм "Св. св. Кирил и Методий" тя се превърна в уникално богословско издание, притежаващо както вероизповедна, така и висока научна стойност.
Бяха представени и останалите членове на екипа: ръководителя на Издателския център при храма Маргарита Димитрова (предпечат), Нели Запрянова (дизайн и корица) и иподякон Ивайло Добрев (коректура). Техният безценен принос направи възможно завършването и издаването на книгата! Специална благодарност заслужават и свещ. Захарий Димитров, Мариана Коева и Антони Димитров за тяхната помощ във финализирането на целия проект!

Пастирско обобщение на представянето направи в своето слово ръководителят на издателския екип ставр. ик. Александър Величков, който каза: "Бог даде топлата и жива проповед на архим. Атанасий да достигне и до българския народ като продължение на святото дело на апостолската Петдесетница, в което за Св. Дух разните човешки езици не са преграда, а напротив – средство за достигане на Божието откровение до всеки един от нас. И тъй като нашият храм е под закрилата на равноапостолните ни просветители, на изобличителите на ересите и на забележителните преводачи на Свещеното Писание св. братя Кирил и Методий, убедени сме, че с тяхната духовна подкрепа нашето начинание се увенча с успех! То извира от присъщата на Църквата учителна мисия, плод е на дългогодишната катехизаторска дейност в храм„Св. св. Кирил и Методий” и е неин светъл венец." О. Александър посочи, че новата преводна книга особено ползотворно ще подпомогне всички преподаватели, ученици, семинаристи, студенти и курсисти по Православие, които изучават Библията, Новия Завет и в частност книга "Откровение", и че тя ще бъде надеждна опора за търсещите верен отговор по въпросите за края на света и участта на човешката цивилизация. О. Александър благодари на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за благословението тази книга да бъде преведена и издадена от нашия храм. Отец-предстоятелят отдаде възхвала на Бога, "Който и в наше време не ни оставя без добри наставници във вярата. Чрез тях – добрите учители и истинските духовни пастири, Господ ни държи в ревност и дръзновение, за да стоим добре пред Него, да ходим праведно по Неговите пътища и да помним думите Му, които са сладки и в най-горчивите изпитания на нашия живот: „Бъди верен до смърт, и ще ти дам венеца на живота” (Откр. 2:10)." (Пълното слово)
От името на Светейшия патриарх поздравление за вдъхновяващата и многополезна книга накрая отправи Софийският викарий владика Поликарп, който сподели, че едва на състоялата се премиера в пълнота е осъзнал кой е архим. Атанасий Митилинеос, с когото се е срещал преди години в манастира "Комниниу" в Гърция.
Епископ Поликарп благодари на о. Александър и на целия екип за усърдието и постигнатия успех и изрази надежда, че книга "Апокалипсис", т. 1, е едно добро духовно начало, което ще има своето продължение в следващите томове, защото "имаме нужда от такива четива, които да ни учат, да ни просвещават в истината".
ВИДЕО от премиерата:

{youtube}4q0hfEq21sw{/youtube}


В края на премиерата бяха зададени въпроси от аудиторията, след което всички налични в залата бройки на новата книга бяха изкупени, а вярващите изразиха своята благодарност, че е поставено началото на такава ценна поредица, която ще принесе голяма духовна полза на всички.
Книга "Апокалипсис. Седемте златни светилника" можете да закупите в храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" № 47, гр. София), в Ротондата "Св. вмчк Георги", както и в големите столични храмове. Също бихте могли да я поръчате и закупите в електронната книжарница "Лествица" – http://www.lestvitsa.org/
Предстои разширяване на нейното разпространение.
Приятно и душеспасително четене!

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.


Текст: Десислава Панайотова

Снимки: Мариана Коева, Мина Пулиева

Visits: 1

Skip to content