Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия в деня на светите мъченици Кирик и Юлита в гр. Банкя

IMG00023На 15 юли Православната църква почита паметта на светите мъченици Кирик и Юлита.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп посети храм „Св. мъченици Кирик и Юлита“, гр. Банкя, където оглави възкресно празнична света Литургия по повод небесните покровители на храма.

В светата Литургия съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, иконом Василий Топузлиев, иконом Дамян Делов, иконом Николай Георгиев, протойерей Петър Василев, протойерей Христо Димитров, протойерей Серафим Янев, свещеник Петко Дишков, протодякон Иван Петков, дякон Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение бе оглавено от църковни певици от празнуващия своя храмов празник храм, воглаве с отец Милко Топузлиев.

По време на светата Литургия, епископ Поликарп офикира, с благословението на Негово Светейшество софийския митрополит и Български патриарх Неофит отец Василий Топузлиев в икономство, а отец Петър Василев в протойерейство.

В края на светата Литургия, епископ Поликарп произнесе слово, в което припомни на вярващите поводите за празника и подкани изпълнението на храма да въздаде Богу слава и похвала за великите му благодеяния и любов, които ежедневно проявява към всеки един човек по земята. Той припомни важни моменти от живота на светите мъченици Кирик и Юлита и сподели, че този благ пример е необходимо да следва всеки в своя духовен и социален живот, за да бъде достоен и истински православен християнин. Той припомни, че най – голямата добродетел, която трябва да стопля сърцето на всички, това е любовта.

Епископ Поликарп поздрави свещенството, гостите и изпълнилите храма вярващи християни от името на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела много здраве, радост и духовни сили.

На светата Литургия присъстваха и деца от детския лагер, който се провежда в Кремиковския манастир. Учители и деца получиха грамоти за участие в лагера.

След тържественото богослужение бе извършено и водоосвещение и вярващите бяха поръсени за здраве и благословение.

За всички празнуващи и взели участие в светата Литургия бе осветен празничен курбан и даден тържествен обяд.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 0

Skip to content