Продължете към съдържанието

Започна поклонническият поход „Рилският чудотворец“

01 08 2018 rilski pohodЗа девета поредна година започна поклонническият поход "Рилският чудотворец". Вече традиционно шествието започва на 1 август от столичния старинен храм "Св. София – Премъдрост Божия", с отслужването на тържествена св. литургия.
Поклонническият път „Рилският Чудотворец“, се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Столична община и храм „Св. София – Премъдрост Божия“ и е с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Богослужението беше оглавено от ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник и предстоятел на храма, в съслужение със свещеници.
След богослужбата стотиците частници се отправиха с литийно шествие към Ротондата „Св. вмчк Георги Победоносец“, където са престояли мощите на преп. Йоан Рилски.
Походът ще завърши на 6-ти август – Преображение Господне. Участниците в шествието ще провървят пеша целия път от София до Рилската св. обител – по стъпките на мощите на рилския пустиножител. В своята първа вечер участниците в похода ще се съберат в хижата „Кумата“ на Витоша. В близкия храм „Св. Иван Рилски“ ще бъде отслужена вечерня с Богородичен канон, както ще е всяка вечер през тази седмица. Всеки ден ще се чете и акатист на преп. Йоан Рилски.

Текст: Ангел Карадаков
Снимки и видео: Кирил Георгиев – ЗА ОЩЕ СНИМКИ – ТУК!

{youtube}ciV10pC_XBw{/youtube}

Visits: 0

Skip to content