Продължете към съдържанието

Опело и погребение на свещеник Стефан Христов Байрактарски

IMG 2234На 2 август бе извършено опело и погребение на свещеник Стефан Христов Байрактарски от сапаревското село Цървище, Дупнишка духовна околия.
Упокоилият се достоен и верен свещенослужител на Софийска епархия се престави в Господа вечерта на 1 август, на 91 годишна възраст.
Обучен и образован в богословските школи на Българската църква отец Стефан поема енорийската работа в малкото планинско селце, разположено по южните склонове на Руен планина. През целия си живот остава на служение в с. Цървище като се превръща в добър пастир на енорията, който успява да  подбуди за духовен живот малки и големи, които до последния му час го търсят  за духовна подкрепа и съвет.

В деня, когато честваме летния празник на св. архидякон Стефан- неговият небесен покровител, в храм „ Св. Петка“ се събраха множество жители на селото и духовници от цялата околия, за да се простят с него и го изпратят в последния му земен път.
Опелото и последвалото погребение бе предстоявано от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В мертвното последование се включиха и много свещеници от Дупнишка духовна околия, во главе с архиерейския  наместник ик. Георги Паликарски.
Храмът, изпълнен с опечалени роднини, енорияши и духовни чеда скърбеше за своя всеодаен пастир и наставник, а светлинките от многобройните запалени свещи, като че ли искаха да осветят по- добре пространството, в  което за последен път бе ревностния свещеник.
В края на чинопоследованието Белоградчишкият епископ Поликарп се обърна към опечаленото събрание и като изтъкна достойнствата на упокоилия се духовник отправи към близките и присъстващите пастирски думи на съболезнование и утешение. След като ковчегът с тялото на отец Стефан бе внесен в св. олтар, за последно шествие на духовника той бе погребан в двора на храма„Св. Петка“, източно от св. олтар.
Вечна и блажена да бъде паметта на отец Стефан и да настани Бог душата му в селенията на праведните!

Текст и снимки: Весела Игнатова

{joomplucat:939 limit=22|columns=3}

 

Visits: 14

Skip to content