Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня с петохлебие в навечерието на Успение на св. Йоан Рилски в гр. Перник

IMG00034На 18 август Православната Църква почита Успението на св. Йоан Рилски, небесен покровител на България, закрилник на гр. Перник и патрон на централния храм на Перник.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп посети храм „Св. Йоан Рилски“ в града и оглави тържествена вечерня с петохлебие.

В празничното богослужение участие взеха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, иконом Николай Колев, свещеник Людмил Йорданов, свещеник Стоян Стратиев, свещеник Борис Котев, дякон Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Клиросното пение възглавиха свещеник Марио Михов и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

Архиерейската вечерня бе уважена и от г-жа Вяра Церовска, кмет на Община Перник.

След тържествената вечерня и петохлебието, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп се обърна с кратко слово към присъстващите и подчерта за великото смирение, което е въплътил в себе си св. Йоан Рилски и призова вярващите, да подражават на смирението на великият ни всебългарски и всеправославен светец.

Епископ Поликарп изказа благодарност към отец Николай Колев за досегашното му служение като председател на храма и въдвори новият председател отец Людмил Йорданов. Епископ Поликарп прочете обръщение към духовенството и вярващите от името на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, с което се дава наставление и поучение както към новия председател, така и към вярващите.

С благословението на Негово Светейшество, епископ Поликарп произведе в протойерейско достойнство отец Людмил и му пожела, както и досега, така и занапред да бъде ревностен в своето служение и отговорен във всичко.

Епископ Поликарп представи и свещеник Марио Михов, който е назначен за енорийски свещеник при храм „Св. Йоан Рилски“, гр. Перник.

Епископ Поликарп поощри духовенството и изказвайки им благодарност за неуморните трудове в полза на вярващия народ, ги призова да бъдат още по-усърдни и отговорни в своите свещенически дела. Той припомни на всички, че Негово Светейшество разчита на тях и се надява на съвестно и отговорно служение.

Цялото изпълнение на храма – духовници и вярващи, бяха поздравени чрез епископ Поликарп от Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит с пожелание за здраве, радост и мир.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content