Продължете към съдържанието

Традиционен Богородичен курбан в Долна баня

img 0084 20180820 1516369986По стара отколешна традиция в неделята след големият християнски празник на Успението на Пресвета Богородица в Долна баня се готви голям Богородичен курбан – чорба. И тази година традицията бе спазена, като на хилядното множество местни миряни и гости на рилския град бе раздадена за здраве и благополучие 3 300 литра вкусна манджа. За нейното приготвяне през целият неделен ден помагаха от ранни зори десетки деца, младежи, жени и мъже, които нарязаха зеленчуците и месото, а за направата на Богородичния курбан се грижеха главните готвачи Кирил Драганов и Георги Станоев.

В 33-те казана от по 100 литра вреше мръвката на 600 кг крава и на 26 овце, както и на стотиците пилета, дарени от благочестивите християни, бизнесмени, фермери и от община Долна баня.
Преди раздаването на Богородичната чорба в двора на 148-годишната църква, носеща името на Успението на Пресвета Богородица енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров в съслужие с отец Атанас Николов и дякон Емануил Димитров отслужиха празнична вечерня и водосвет за здраве и благополучие, след което бе осветен и големият Богородичен курбан.

Текст и снимки: Любомир Кузев

{joomplucat:954 limit=9|columns=3}

Visits: 1

Skip to content