Продължете към съдържанието

Църковна делегация посети гръцкия манастир „Св. Йоан Предтеча“, край с. Акритохори

IMG00107На 28 и 29 август, с благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, църковна делегация от Софийска епархия посети и взе участие в тържествата по повод храмовия празник на манастира „Св. Йоан Предтеча” край с. Акритохори, Северна Гърция, митрополия Сидирокастро. На 29 август Православната църква възпоменава Отсичането главата на св. Йоан Предтеча.

Църковната делегация, водена от Белоградчишкия епископ Поликарп, включваше: иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, дякон Костадин, семинаристи, богослови и благочестиви християни.

Участието в тържествата на светата обител в Акритохори на духовници от Софийска епархия бе по покана на игуменката на св. обител, майка Якова, на духовния отец на манастира архимандрит Алексий, игумен на светогорския манастир Ксенофонт, както и на митрополита но Сидирокастро Макарий.

Епископ Поликарп оглави тържествената вечерна служба, на която бе извършено литийно шествие около манастира и чина на петохлебието. След това епископ Поликарп произнесе слово за делото и подвига на св. Йоан Кръстител.

На 29 август епископ Поликарп и духовниците взеха участие в Божествената св. Литургия, която бе оглавена от митрополита на Сидирокастро Макарий.

След светата Литургия бе прочетено и благословено коливо за здраве и благословение, беше извършен водосвет. Много богомолци бяха изпълнили храма и двора на светата обител. По традиция след богослужението последва празнична почерпка, обяд и моление с многолетие.

Тържествените богослужения бяха отслужени в централния манастирски храм, построен преди шест години, както и в стария храм, и двата посветени на св. Йоан Предтеча.

В тържествата взеха участие също така игуменът на светогорския манастир Пантократор, архимандрит Гавриил, братя монаси от манастира Ксенофонт и Пантократор, духовници и монаси, както и множество вярващи християни от Солун, Серес, Сидирокастро, Катерини и от околните населени места.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

и

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content