Продължете към съдържанието

Православни лагери в Кремиковския манастир 2018: Тук са близо небесата, тук е по-добър светът

DSC 3089"Уморих се аз да търся навсякъде другар. Радости и скърби с него да деля. От интереса, егоизма следва самота, но намерих аз и други да обичам в света. Взаимност, радост и помощ, и топлина – заедно всички в църквата, ще сме едно. Всички заедно!"

На 25 август Кремиковският манастир изпрати последната лагерна смяна от деца за това лято.
Първата група пристигна на 8 юни и беше за мъници от детски градини. За тези почти три месеца манастирът посрещна повече от 400 деца разделени в 9 смени. Като две от смените бяха за деца със Специални образователни потребности. Равносметката досега е 6 години, около 30 смени, повече от 2000 деца, 50 спукани топки, 30 счупени обръча и безброй много радостни мигове.
Тази година темата на лагера беше Български светци.

Свети Йоан Рилски, Света Петка, Свети Серафим Софийски и Св. Тривелий са светците, на които учителите обърнаха по-специално внимание по време на уроците си. Заедно с натрупването на знания, децата твориха, спортуваха, играха и се забавляваха.
Работихме с различни материали и техники, които развиват талантите на лагерниците. Свещи от истински восък, картини от камъчета, броеници от мъниста, кадилници от глина са само част от заниманията на нашите смини.
По-големите помагаха в магерницата и се грижеха за добрия вид на манастира. Не липсваха и такива, които се включиха в грижите за животните в манастирската ферма.
Цялата програма е насочена към това да направи децата по-добри, да възпита у тях повече вяра, надежда и любов. Да бъдат честни, знаещи и разумни, а когато пораснат и се сблъскат с трудност, да не забравят, че Бог има грижата и ги обича.
Лагерът се провежда с благословението на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и Митрополит Софийски и под прякото ръководство на отец Серафим Янев.
Ден преди финала на последната лагерна смяна наши гости бяха Дядо Поликарп, викарий на Негово Светейшество и отец Василий, протосингел на Софийска митрополия, които се насладиха на празничната Вечер на таланта. Децата знаят, че всеки има таланти и те трябва да се развиват. Ето защо показват различни умения на специална за това вечер. Дворът се изпълни с пести, танци, ръкоделия, поезия и картини, като всички деца категорично заявиха, че догодина искат да дойдат отново.
На следващия ден деца и родители присъстваха на празнична служба в манастира, отслужена от архимандрит Василий, отец Серафим и отец Георги.
"Радостта ми е голяма, защото цяло лято тук има групи от тези най-милите, най-достойните и чисти по сърце. В очите на децата се вижда плам и детска невинност. Те са бъдещето на нашата страна и ние трябва да им помагаме да стават достойни личности. Бог тъй е отредил, че не случайно тук да има такива лагери, които да се грижат за израстването децата. За да могат те да избират доброто. Виждам, че семената на много добродетели са посяти в чистите детски сърца, а това е най-радостното", каза отец Василий и пожела на всички да продължават да работят в тази насока.
"Най-важното нещо, което трябва да запомним, отивайки си днес, е, че Бог е винаги е до нас и ако го обичаме от цялото си сърце, Той няма да ни остави никога в живота. Нека се стремим да Го следваме и винаги да Го обичаме. Деца, поздравявам ви със завършването на лагера, надявам се догодина да се видим отново. Да научим все повече и повече за Господ и да го следваме чрез делата си, за да ни даде вечен живот" поздрави всички деца, игуменът на Кремиковския манастир отец Серафим.
Благодарим на родителите, че ни се довериха и пуснаха децата си на лагер. Оставаме с радост в сърцата и най-вече с благодарност към Бог. Дано по Негова воля лагерите се превърнат в институция за израстване на децата като добри християни.

Деца, отец Серафим и всички учители ще ви очакват отново догодина.

{joomplucat:959 limit=77|columns=3}

Visits: 0

Skip to content