Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня в самоковското село Радуил

IMG00068На 8 септември, Църквата отбелязва празника Рождество Богородично. Този ден е особено празничен за жителите на село Радуил, Самоковска духовна околия, които отбелазват храмовия празник на църквата ”Рождество Богородично”. Тя е най- големия храм в селото,  на територията на което има построени още дванадесет по- малки храмове и параклиси.

В чест на празника, в навечерието му -7 септември, бе отслужена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие предстоятелят на храма протойерей Николай Аршинков, протоиерей Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, духовници от околията, йеродякон  Вартоломей и дякон Костадин Тренев.

Множество мъже и жени се бяха събрали в храма и очакваха пристигането на софийския викарий. Тук, вярата, е част от ежедневието на хората. Въпреки отдалечеността си от епархийския център те подържат живи религиозните си традиции, тържествено честват църковните празници и предават на следващите поколения нравствените и морални ценности, с които сами са възпитани.

Архиерейската вечерня бе особено тържествена. Благочестивият народ се радваше на епископското присъствие, покланяше се заедно с него пред образа на Пречистата Дева и с внимание, в духовна тишина преживяваше Богородичната богослужбата.

За вълнуващото и молитвено богослужение допринесоха изявени софийски псалти от София, ръководени от д-р Любомир Игнатов, преподавател по Източно -църковно пеене в Богословския факултет на СУ и Софийската духовна семинария. Двучасовата песенна прослава на Пресвета Богородица преминаха като миг, който ободри присъстващите и ги вдъхнови за по- усърдни молитви към нашата обща небесна Майка.

В края на богослужението епископ  Поликарп поздрави от името на Негово Светейшество предстоятеля, църковното настоятелство и голямото множество хора, дошли да се помолят на Божията майка в този ден и да влязат в радостта на храмовото тържество.

Текст и снимки: Весела Игнатова 

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 

Visits: 0

Skip to content