Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня за Кръстовден

IMG00036В навечерието на празника Кръстовден, 13 септември, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи празничната вечерня с петохлебие в параклиса „Честния Кръст“, който се намира в църковния  двор на кв. „Обеля“.
Тази година малкият храм чества своя трети храмов празник, след като за три години бе построен и през 2015г. бе официално осветен.  Храмът бе осветен на Светла събота, с полагане на антиминс в светия олтар. И в деня на неговото освещаване той получи в дар частица от Животворящия Кръст Господен от игумена на Зографския манастир в Света Гора, Атон.

В празничната вечерня в съслужение с владиката  бяха храмовите свещеници, во главе с ик. Иван Динков, предстоятел на църковното настоятелство и гости софийски духовници.
По време на богослужението бе отслужено петохлебие и раздадено на присъстващите  християни в края на службата.
В края на тържествената вечерня с пастирско слово за  Кръста Господен към преизпълнилото малкия храм богомолно множеството се обърна еп. Поликарп. "Три за поводите за този голям празник- Въздвижение на честния Кръст Господен. Първият е през четвърти век, когато Юстиниян, впоследствие император, тръгнал да освободи Рим от арабите, които гонили християните. По пътя, в небето той видял кръстното знамение и надпис в небесата, който му казвал, че с Кръста ще победи поробителите. Второто събитие, което отбелязваме се случило отново в четвърти век, след като християнската вяра се е утвърдила като свободна вероизповед в Римската империя. Равноапостолна царица Елена, заедно със своя син Константин отива в Иерусалим и там построява много църкви и манастири на места, където Господ е минал и с присъствието си ги е осветил, но които са били заличени от времето и от невярващи. На мястото на Божи гроб тя съгражда храм и там открива, по Божие допущение, Кръста на който е разпнат Господ Иисус Христос. Тържествено Кръста е изнесен и поставен на видно място….Третото събитие е от началото на седми век, когато свещения Иерусалим е завзет от персийците и Светия Кръст е отнесен като в плен в Персия. По чуден начин той отново се връща в Иерусалим, а персийците са се уверили, че той е изобличение за нечестивците. При това възвръщане на Светия Кръст, той е издигнат в Светия град в четирите посоки на света, а това издигане е установено и днес в православното богослужение."- каза в словото си владиката. "Нека знаем, че св. Кръст дава Божието благословение, той е всепобеден, той лекува и изцерява, възкресява, помага на всеки във нужда, той  е спасение и вдъхновение за вярващите, оръжие което поразява с благодат!" – каза още владиката. 

Негово Преосвещенство преподаде на празнуващите отеческия благослов на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит и отправи благопожелания.Като изтъкна факта, че параклисът е първият посветен на Кръста Господен в Софийска епархия той пожела множество вярващи да намират спасение в него.
Преизпълнен с радост и благодарност, отец Иван Динков благодари на епископа за неговата съпричастност към храмовото тържество и пожела да има все повече общи срещи между енорията и софийското духовно ръководство.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content