Продължете към съдържанието

Столичният храм ” Въздвижение на Честния Кръст Господен” празнува първия си храмов празник

IMG00103Днес празнуваме празника Въздвижение на Честния Кръст. В софийския квартал "Лозенец" се намира новопостроен храм, посветен на св. Кръст. Тази година векиколепният нов храм чества за първи път своя храмов празник, след като на 15 октомври м. г. бе осветен лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. И ако през 1878 г. нашите деди са  въздигнали високо светия Кръст на възвишение в столичния квартал „Лозенец“- в знак на признателността си към Бога за възвърната ни след вековете на робството свобода, то с построяването на храма,  мястото се превърна в свещена земя за постоянно славословене и благодарене на Бога от страна на всички които живеят и работят в града на Божия Премъдрост.

В празничния ден, под знака на Честния Кръст, символ на нашето спасение, църковното изпълнение от духовници и миряни заедно отправиха молитви към Бога и Му благодариха за великите благодеяния към нас.
С благословение на Светейшия патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужения с владиката съслужиха много столични свещенослужители, председателят ставр. ик. Василий Сарян, иероманах Стефан от Троянската св. обител и храмовите духовници.
Църковните песнопения изпълниха  сборна група столични певци.
По време на литургията бяха постригани трима иподякони, които ще помагат на храмовите свещеници. В дяконски чин бе ръкоположен иподякон Борислав Николов Борисов.
Новият дякон е роден през 1967г. в гр. София. Основно и средно образование придобива в родния си град. През 2013г. е приет в двугодишния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". След завършването й, продължава богословското си обучение в Богословския факултет на СУ и като придобива бакалавърска степен продължава с обучението си в магистърска програма.
Еп. Поликарп го настави в новото служение и му пожела ревност при изпълнение на духовните му задължения.
По време на причастия канон владиката се обърна към голямото множество вярващи в храма и дълго говори за значението, знамението и спасително действие на Честния Кръст Господен. Той настави християните винаги да го ползват като броня и защита, която да ги пази от лоши обстоятелства и злощастия .
По традиция на Кръстовден се извършва водоосвещение, затова и духовенството, след литургията, застанало в полукръг в центъра на храма, отслужи празничен водоствет, а владиката поръси храмовата част и присъстващите.
Еп. Поликарп благодари на председателя, храмовото духовенство и певцити и като преподаде отеческият благослов на Негово Светейшество. отправи отново благопожелания.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content