Продължете към съдържанието

Празник на св. Силуан Атонски в Църногорския манастир

IMG00099На 24 септември отбелязваме паметта на св. Силуан Атонски. В Църногорската света обител „Св. безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци се намира единственият храм на територията на Софийска митрополия, посветен на светеца, от чието успение тази година се навършват 80 години.
Св. Силуан Атонски се е подвизавал в Свeта Гора, в руския манастир „Св. Пантелеймон“. За него се казва, че е духовен старец от най-ново време и велик подвижник на благочестието. Преставил се в Господа през 1938 г., а на 26 ноември 1987 г. с решение на Св. Синод на Вселенската Патриаршия е причислен към лика на преподобните и свети мъже на Църквата.
Св. Силуан е смятан за закрилник на монашестващите и често го наричат Добролюбиви. Обичайно за иконата на св. Силуан е да се изобразява свитък с неговата молитва: „Моля Ти се, милостиви Господи, да Те познаят чрез Светия Дух всички народи на земята!"

С благословение на Светейшия Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод празника бяха отслужени празнични богослужения: всенощно бдение и св. Литургия.
Продължителната манастирска среднощна богослужба бе извършена от манастирското братство и от гости – духовници, а литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. На богослужбите присъстваха монаси, свещеници, гости от Сърбия, Русия, Света Гора, Гърция, сред които архимандрит Никифор от келията Маруда, край Карея, йеромонах Филип от скита " Малката света Анна", архимандрит Николай, игумен на манастира Радоващица, край гр. Шабац и много местни вярващи.
Богослуженията бяха украсени от песнопенията на три църковни хора от България, Гърция и Сърбия.
През последните години обителта доби популярност и вече има постоянен поток от хора, които идват с надежда за изцерение и утешение от различни здравословни и духовни проблеми. Затова и в този ден,  посветен на св. Силуан Атонски в манастира дойдоха много хора от различни краища. За общото духовно възвисяване и молитвеност допринесоха изпълненията на прекрасните църковни певци.
На дясната певница застанаха псалти от Гърция, водени от протопсалт Йоан Хасанидис към манастира „Св. Теодора” в Солун, а на лявата певница, пя църковният хор на Владимир Симич от Белград, подкрепен от софийски певци, водени от Светослав Цеков.
По традиция преди началото на литургията, на манастирската фиала, разположена в средата на  двора бе отслужен водосвет. Там, край подредените мощехранителници със свети мощи на много светии – някои пазени в Църногорския манастир, а други – донесени от гостите, еп. Поликарп поръси за здраве и благословение присъстващите, след което всички заедно: духовенство и богомолен народ, с литийно шествие влязоха в тържествуващия манастирски храм, устроен според светогорска традиция.
Ритмичният звън на кадилниците- ручки се редуваха с празнично люлеещите се полиелеи, молитвените възгласи и песнопения от двата клира, всички подчинени на общата молитва и възхвала към Бога, св. Богородица и св. Силуан Атонски.
В края на литургията владиката се обърна към присъстващите с празнично слово за паметта на св. Силуан Атонски. " Неговото най- отличаващо качество е силната му вяра в Господа, която го е накарала да остави всичко земно, материално и да се отдаде на монашески живот, който е пост, бдение, трудолюбие,  умна молитва и той заживя в праведност, милосърдие и благодат….."
Еп. Поликарп поздрави  игумена архимандрит Никанор и братството с манастирския празник, благодари му за добре  организирания празник и пожела на всички : здраве, дългоденствие, мир и любов, които да изпълват живота ни. Той благопожела още  с радост всеки да изпълнява служението си и да бъдем проповедници на Христовото Евангелие. " Да бъдем сплотени, единомислени, с чисти сърца и добри взаимоотношения!"- пожела още викарият и преподаде патриаршеския благослов на Българския патриарх Неофит.

На всички уважили празника, в края на богослужението мастирското братство поднесе в дар / повече от 150 бр. / икони с образа на св. Силуан Атонски и  книги с боговдъхновени писания на светеца.


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК
Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content