Продължете към съдържанието

Храмов празник и офикии в столичния храм “Покров Богородичен”

IMG00041На 1 октомври св. Църква чества празника Покров на Пресвета Богородица. В този ден столичният храм "Покров Богородичен" тържествено отбелязва своя храмов, който т. г. бе отпразнуван особено вълнуващо. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит св. Литургия бе отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие храмовото духовенство, во главе с ик. Николай Танев – предстоятел на храма, гости- духовници и седем дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Множество миряни от цяла София дойдоха в столичния храм, за да вземат молитвено участие в празничната богослужба. Те от рано изпълниха църквата и очакваха архиерейската богослужба. За молитвеното настроение на църковното изпълнение допринесоха певческият хор при храма и дългогодишният певец  при храма Филип Минчев.
По време на литургията еп. Поликарп даде офикии на двама духовници при храма. С офикия "ставр. иконом" бе отличен предстоятелят на храма ик. Николай Танев.
Награденият свещеник е завършил Софийската духовна семинария" Св. Йоан Рилски" и Духовната академия "Св. Климент Охридски". Ръкоположен за свещеник през 1981 г. и вече 37 г. продължава служението си под Покрова на Пресвета Богородица. От 1989 г. е назначен за предстоятел на храма. Инициира създаването на Енорийски център, който се развива повече от 20 г. под неговото духовно ръководство. През годините възстановява братството при храма, като активно развива енорийския живот, който разширява дейността си в многостранни дейности.  
С офикия " протоиерей" бе отличен свещеник Георги Янъков. Той е роден през 1975 г. в гр. Бургас. Основно образование придобива в родния си град, след което се обучава в петгодишния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", която успешно завършва през 1994г. Продължава образованието си в Богословския факултет "Св. Климент Охридски" и се дипломира като "магистър" през 1999г. Същата година приема дяконски чин и служи в храмовете " Св. Неделя" и  патриаршеската катедрала " Св. Ал. Невски". През семинарските и студенските си години е клиросен певец в Костинброд. През периода 2002- 2004г. е хоноруван асистент по Източно-църковно пение в Богословски факултет на СУ. През 2003г. приема свещеническо ръкоположение и през 2004г. е назначен за енорийски свещеник в храм " Покров Богородичен".

Преди отпуста, духовенството освети жито, подготвено специално за празника с образа на Божията майка, което бе раздадено на всички присъстващи в края на богослужението.

В края на литургията еп. Поликарп се обърна към голямото множество богомолен народ и пастирски говори за подкрепата от Божията Майка и за ясните свидетелства за нейното ходатайство, като отбеляза, че това застъпничество се получава най-вече в Божия храм.
Като преподаде на богомолците първосветителския благослов на Негово Светейшество, владиката отбеляза, че в тази енория активно работи Енорийски център /разположен в криптата на храма/, който провежда целогодишно курсове по вероучение, иконопис, дърворезба за различни възрасти. Отличеният предстоятел на храма ставр. ик. Николай Танев благодари от името на храмовото духовенство и църковното настоятелство на Негово Преосвещенство, че е удостоил с присъствието си храмовото духовно тържество и за дадените офикии и му отправи благопожелания с красив букет.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 5

Skip to content