Продължете към съдържанието

Столичният древен храм “Св. Петка” тържествено празнува своя храмов празник

IMG00038Един от най- древните храмове  в София  днес тържествено отбелязва своя храмов празник. Православната църква на 14 октомври отбелязва паметта на  една от покровителките на българския народ св. Петка Епиватска, наричана още Българска.
Старинният храм „Св. Петка“  и тази година отвори широко врати, за да посрещне хилядите вярващи, които с прииждаха с надежда и упование към храма в сърцето на София, водени от голямата си почит и любов към  св. Петка.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит  Неофит св. Литургия бе възглавена от Преосвещения еп. Поликарп, викарий  на Софийския митрополит. Заедно с него, в празничната богослужба взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия,  ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията, ставр. ик. Мина Минчев ,председател на катедралния храм „Св. Неделя“, председателя на празнуващия храм ставр. ик. Николай Николов, йеродякон Вартоломей и митрополитския протодякон  Иван Петков.
Празничното богослужебно последование бе изпълнено според двете утвърдени песенни традиции в Българската църква. Утринното богослужение бе огласено от двамата преподаватели по църковна музика в Богословския факултет на Софийски университет: гл. ас. д-р Стоян Малинов, преподавател по Западна музика и ас. д-р Любомир Игнатов, преподавател по Източно църковно пение. Литургийните песнопения бяха изпълнени от мъжкия храмов хор, с диригент Янко Янев.
С молитвеност и прецизност певците изпълняваха църковните песни, а духовниците благоговейно служиха св. Литургия.
Молението на миряните се усилваше от присъствието на дрехата на св. Петка, която в навечерието на празника бе тържествено посрещната в храма и от факта, че през вековете не секва благодатната помощ на Божията угодница Петка, която  е бърза помощница и голяма надеждата на всички ни.
В края на тържествената богослужба  еп. Поликарп произнесе силна и изчерпателна проповед за живота на светицата и подчерта, че Бог я е прославил, защото тя се е подвизавала неуморно и е изпълнила заповедите Христови в пълнота.
Той поздрави вярващите от името на Светейшия ни патриарх, и благопожела да бъде чута молитвата на всеки един от нас и св. Петка да се застъпи за всички ни пред Всемилистивия Бог.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК
Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content