Продължете към съдържанието

Тържествена вечерня за Петковден в София

IMG00037На 13 октомври, в навечерието на храмовия празник на една от най- древните църкви в столицата – „ Св. Петка“- стара тържествено бе дарена  дрехата на св. Петка Епиватска. Светинята е дар от Румънския патриарх Даниил на Българския патриарх Неофит.

В късните следобедни часове тя бе донесена в митрополитския храм „ Св.Марина“от Белоградчишки еп. Поликарп, откъдето с тържествено литийно шествие, поставена на специална ракла бе пренесена в храм „ Св. Петка“.

 В тържествения ход се включиха  множество столично духовенство, во главе с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, преподаватели в Богословския факултет, студенти и множество миряни.

Под гръмките звуци на двете църкви, одеждата на светицата бе внесена в тържествуващия и многообичан храм и бе дадено началото на вечерното последование, което бе предстоявано от Белоградчишки  еп. Поликарп. Заедно с него съслужиха софийски духовници, сред които бе председателят ставр. ик. Николай Николов. Молитвено участие взеха архимандрит Виктор, представител на Българската църква в Румъния и ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската църква у нас.

Извезаната одежда, наред с красиво украсена икона на св. Петка бе поставена в средата на храма за поклонение на вярващите по време на вечерната богослужба.

По традиция в притвора на храма бе отслужено петохлебие, на което бяха осветени многобройни хлебни приношения.

В края на службата еп. Поликарп благослови многобройното църковно изпълнение и се обърна с благо слово към препълнилите храма богомолци, дошли да потърсят вяра и утеха при св. Петка.  

„Днешния празник бе облагодатен от една достойна светиня. В София пристигна дрехата на св.Петка- дар от Румънския патриарх. Тя е за утеха и благословение на всички които почитат светицата.“ – каза в словото си владиката. Той благодари  на архимандрит Виктор за положените усърдни трудове да донесе този ценен дар на Българската църква  и на г-н Ангел Младенов, който е спомогнал това да се осъществи  и им пожела Бог да им въздаде за тези духовни усилия.

В знак на благодарност, еп. Поликарп поднесе от името на патриарх Неофит на архимандрит Виктор архимандритски кръст, който да му „бъде за спомен от положените усилия за патриаршеския дар“.

Справка:

Прославата на преподобна Параскева-Петка е свързана с второто българско царство. Когато Византия пада под властта на латините (след 1204 г.), мощите на преподобната Петка били пренесени от Епиват в българската столица Търново през 1238 г., по времето на цар Йоан Асен II и патриарх Йоаким. В Търново преподобната се радва на изключително почитание като покровителка на града и на цялото царство. При падането на българската столица под турско робство през 1393 г. честните й мощи били пренесени в Бдин, столицата на все още свободното Видинско царство. Тук те останали до 1396 г., когато османците завладяват и тази твърдина, след което били пренесени в Сърбия. След окончателното завладяване и на сръбските земи мощите на светицата били пренесени в Цариград през 1521 г., а от 1641 г. мощите на св. Петка се покоят в храм "Св. Три светители" в Яш, Румъния. Днес св. мощи на преподобната почиват в митрополитската катедрала на гр. Яш. Там нито за миг не секва потокът поклонници от целия свят, надяващи се на застъпническите молитви на светицата пред Всеподателя Бога.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content