Продължете към съдържанието

Слово на Българския патриарх Неофит по празника на Софийската духовна семинария

IMG0000178023ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО И ПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

ВАШЕ ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

СКЪПИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СЕМИНАРИСТИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В деня на прославата на дивния Божи угодник и всебългарски небесен застъпник и молитвеник Йоан най-старото духовно училище на светата ни Църква отново ни събира за молитва и благодарение към нашия Небесен Отец, за великата Му милост и благодеяния към православния ни народ. В този светъл ден, когато пред нас се открива светостта и истинското духовно величие на Рилския пустинник, носещата неговото свято име Софийска духовна семинария отново чества своя най-голям празник и гостоприемно разтваря вратите на своя свят храм за всички нас, та обединени в общата молитва и в богослужението да възпеем отново един от най-дивните и велики синове на българския род, който с подвига и с ангелоподобното си житие е останал навеки образец и пример за отдаване и посвещаване на Бога и Неговата света Църква – пример, от който черпим вдъхновение и ние днес, изпросвайки с вяра небесното му застъпничество за нас, за това духовно училище и за цялото ни свидно Отечество.

Нека образът на преподобния Йоан бъде винаги пред вас, та подражавайки нему да израствате духовно и да напредвате в божествената наука, следвайки вярно оставения ни от него завет, който е завет не само към монасите от светата Рилска пустиня, но и към всички нас, към целия наш благочестив и православен народ. Защото вярното следване на завещаното ни от нашите велики отци, е единственият сигурен залог за преуспяването и пребъдването ни в спасителните истини на светата православна вяра. „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им“ (Евр. 13:7). Така ни наставлява и съветва още в първите десетилетия на християнството апостолът на народите – светият Павел, и този негов съвет е бил винаги едно от най-важните ръководни начала в живота на светата Христова Църква. А подражавайки на апостола, в същия дух говори в своя завет и свети Йоан Рилски:

„Стойте добре – казва той – и дръжте преданията, които сте чули и видели от мене. Не се отклонявайте нито надясно, нито наляво, но ходете по царския път… Поучавайте се в Господния закон ден и нощ, прочитайте често отеческите книги и се старайте да бъдете подражатели на светите наши отци… Придържайте се крепко към църковното правило, като не изоставяте или презирате нищо от онова, що е установено от светите отци“.

Това и още много от богатата съкровищница на православната вяра и благочестие ни е завещал Рилският чудотворец Йоан и към този негов духовен завет трябва вярно да се придържаме, ако искаме да бъдем верни негови подражатели и Христови ученици.

В светлия и тържествен ден на прославата на свети Йоан Рилски честитя празника на всички вас: ректорско ръководство, преподаватели, служители и ученици в скъпата на сърцето ни Софийска духовна семинария, като всесърдечно ви желая здраве, сили и ревност в преподаването и усвояването на най-висшата от всички науки – науката на нашето свято и спасително православно богословие.

Особено се обръщам към ректорското ръководство, което вече втора година с много усърдие полага всички усилия за успеха и благопреуспяването на това духовно училище, направлявайки богослужебния живот и учебния процес тук в най-добрите традиции на семинарското ни образование. Свидетелство за това е и напълно обновената в последно време със средства, отпуснати от Министерския съвет, сграда на семинарския пансион, която днес впечатлява със своя външен вид и с условията, които предлага за всекидневния живот на семинаристите.

Да благоволи Господ Бог, щото най-старото наше духовно учебно заведение, което тази година навършва 115 години от своето откриване в София, да укрепва и още повече да се прославя като място за обучение на желаещите да посвещават живота си и даруваните им от Бога таланти на Христа и Неговата Църква.

По молитвите на дивния Рилски пустинножител и чудотворец Йоан, на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица и на всички Свои светии, Всемилостивият Бог да милва и спасява всички нас, и да ни дарува благодатната Си помощ!

Честит и благословен празник! За много години!

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 1

Skip to content