Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия в храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Кюстендил

IMG00042На 26 октомври Православната църква почита паметта на св. великомъченик Димитър Солунски. Светец, който е покровител на много храмове в Софийска епархия. Поради невъзможност във всички тях да бъде отслужена Архиерейска света Литургия на самия ден, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, според възможностите, в други дни се организира архиерейско посещение и богослужение.

Поради това съображение, на 27 октомври, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети гр. Кюстендил и отслужи тържествена Архиерейска света Литургия в храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ и зарадва с архиерейски благослов духовенство и вярващ народ.

В празничната света Литургия съслужиха ставрофорен иконом Николай Николов, иконом Генади Генадиев, свещеник Стефан Георгиев, свещеник Тодор Точев, свещеник Костадин Тренев, протойерей Иван Янчовичин, председател на храма, йеродякон Вартоломей и дякон Иларион.

На светата Литургия присъства и взе молитвено участие и г-н Петър Паунов, кмет на Община Кюстендил и неговото семейство, както и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

След светата Литургия, епископ Поликарп поздрави присъстващите християни с празника на св. Димитър Солунски и с почитаните светии за деня – св. мъченик Нестор и св. преподобни Димитрий Басарбовски. Епископ Поликарп призова вярващите да се ползват и подражават на вярата, надеждата и любовта на Христовите труженици и да възрастват чрез това духовно и социално и бъдат достойни християни и човеци.

Епископът поздрави изпълнението на храма от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и сили, за да бъдат верни Христови чеда и народ избран.

Приветствие към епископ Поликарп направи протойерей Иван Янчовичин, председател на храма, който му благодари за гостуването и благословението за храма, енориашите и вярващите християни на Кюстендил.

След празника в храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, епископ Поликарп и придружаващите го духовници и лица посетиха катедралния храм „Успение Богородично“, където бяха посрещнати и приветствани от отец Венцислав Шияков, председател на храма, както и новостроящия се храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ в с. Ябълково.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content