Продължете към съдържанието

Архиерейско вечерно богослужение в чест на св. Крал Стефан Милутин

IMG00028На 29 октомври в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, сутринта, бе отслужена света Литургия и специален чин, по време на който бяха преоблечени мощите на св. Крал Стефан Урош II Милутин, а в навечерието на празника му,  бе отслужено празнично бдение с петохлебие.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит то бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп.Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха храмовото духовенство и предстоятели на столични храмове.

В топлата октомврийска вечер десетки софиянци намериха пътя към празнуващия храм и се включиха в съборната църковна молитва към сръбския светец, който вече столетия се покои в митрополитската катедрала. 

Намерили своя духовен пристън от житейските неволи в края на делничната вечер, вярващите влязоха в молитвено преклонение към онзи, който чува сърдечната молитва и се застъпва усърдно пред Бога. 

За изпълнилото храмовото пространство молитвено настроение допринесе прекрасното изпълнение на храмовия мъжки хор, този път дирижиран от д-р Стоян Малинов.

В края на вечерното последование еп. Поликарп се обърна към присъстващите с пастирско слово и призова достойно да почитаме просиялите пред Бога човеци.

"Св. Стефан просия със своите добродетели, най-важната от които бе неговата любов и милосърдие към човеците. В своя живот той бе милосърден към всички. Неговото житие свидетелства, че той оставял царските дрехи и отивал да дава милостиня и да помага на нуждаещите се- каза в словото си владиката. Затова той днес един пример за нас как може да бъдем милосърдни и да придобием този дар, който е велик пред Бога."

Епископът благопожела Бог да ни даде човеколюбие и мъдрост, да не забравяме, под чие благодатно покровителство живеем и се трудим в София и да се стремим да придобием милосърдие по примера на св. Крал Стефан.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content