Продължете към съдържанието

Иконата на св. Георги – „Фануилска“, бе посрещната в София

IMG0001639567На 3 ноември, в деня когато се отбелязва есенния празник на св. Георги, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, в храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. София, кв. Красно село, тържествено бе посрещната иконата на св. великомъченик Георги Победоносец, наречена Фануилска.

Иконата пристигна в храма от Зографския манастир на Света Гора – Атон и ще остане завинаги в столичния храм, за да бъде светецът помощник, благословение и духовна радост на вярващите.

Иконата е дарена на храма от благочестив християнин. Иконата е изписана като точно копие на главната светиня на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф“ – т. нар. Фануилска икона на св. Георги.

Иконата е изписана от светогорски брат и е с размерите на оригинала (134 х 83 см.), с красив релефен златен обков. Тя вече повече месец  пребивава в Зографската св. обител. 

Пред храма светинята бе посрещната от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който оглави и тържествено светогорско бдение в чест на св. Георги.

В тържествената вечерна служба участие взеха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, иконом Стефан Стайков, свещеник Сава Кукудев, йеродякон Вартоломей, както и много свещеници от София, които взеха молитвено участие в тържеството.

Клиросното пение бе разделено на два клира, според светогорската традиция, като десният клир бе ръководен от г-н Андрей Касабов, а левият, от йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир.

По време на вечерното богослужение бе отслужено и последованието на петохлебието.

Множество православни християни минаха пред образа на св. Георги, за да получат благословение, радост и духовни сили.

Бдението продължи с последованието на утринната, като светата Литургия ще бъде отслужена тържествено на 4 ноември от 09:00 ч.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content