Продължете към съдържанието

Архиерейска вечерня за Архангеловден

IMG00033209На 7 ноември, в навечерието на празника Събор на св. Архангели, на който празник Църквата чества съборното единство на всички ангелски чинове в храм „Св. Архангел Михаил“ в столичния квартал кв. „Симеоново“ бе отслужена празнична вечерня с петохлебие.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Заедно с епископа във вечерното последование съслужиха свещениците: Иван Христов, Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения възхваляващи небесните сили и вечерните химни бяха изпълнени антифонно от софийски певци, ръководени от Андрей Касабов /дясна певница/ и Светослав Цеков /лява певница/.

В края на последованието епископ Поликарп се обърна със съдържателно слово за небесни безплътни сили. Той преподаде архипастирския благослов на Светейшия владика и пожела на всички благочестиви християни да имат ангелска защита, която да ги пази от  всяко зло, трудност и изпитание. Викарият поздрави  предстоятеля на храма отец Иван Христов за неговото усърдие към благоустрояването на храма, църковното настоятелство за грижата към чистота на църквата и отправи на енориашите благопожелания по повод утрешния храмов празник.

+++

Осми ноември е празник в чест на съборното единство на ангелските чинове.

Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците (Евр. 1:14). Съобразно служението на Бога и отношението им към човеците, ангелите се явяват в девет чина по три лика или разряда.

Първият, най-горният чин, са серафими, херувими и престоли (Ис. 6:2; Бит. 3:22; Кол. 1:16)

Вторият чин са господства, сили и власти (Кол. 1:16; 1Петр. 3:22).

Третият чин са начала, архангели и ангели (Кол. 1:16; 1 Сол. 4:16; 1Петр. 3:21)

Пръв из първоангелите е Архангел Михаил (което значи – "Кой е като Бога".) Той е вожд или архистратиг на безплътните сили.

Архангел Гавриил – ("сила Божия") – е вестител на Божиите спасителни тайни.

Един от първите ангели – Деница (Ис. 14:12) се възгордял и с падането си увлякъл множество други безплътни сили и тъй се е появило злото. Злите духове – демоните, са станали такива поради злоупотреба със свободата.

Църквата се обръща с молитва към ангелите да ни закрилят и пазят от изкушенията на злите духове. Всеки човек, член на Църквата, има ангел пазител (Мат. 18:10).

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content