Продължете към съдържанието

Архангеловден в катедралния храм “Св. Неделя”

IMG00019На 8 ноември, Събор на св. архангел Михаил, столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя" чества своя втори храмов празник. Северният престол в катедралния храм е посветен на небесния архистратиг Михаил, поради което този ден е особено тържествен за всички, които са приели катедралата като свой енорийски храм и място, където могат да получат надежда и духовна утеха.

На Архангеловден в митрополитската катедрала Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит тържествено бе посрещнат в храма и възглави празничната св. Литургия, в която молитвеното участие взе Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.
Пристигайки в храма, патриарх Неофит даде своя отечески благослов на притеклия се богомолен народ и с присъщата си сърдечност, топлина и непосредственост пожелаваше на всеки: „С ангелски сили да вървим напред и нагоре!“
В богослужбата, изпълнена в чест на св. Архангели и ангели, заедно с викария взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство, во главе със ставроф. ик. Мина Минчев – председател на митрополитската катедрала „Св. Неделя“ и трима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.
Богомолният народ непрестанно прииждаше в църквата и след като бе поръсван със светена вода и помазван с осветен елей, се потапяше в молитвеното настроение, за което допринасяше изрядното изпълнение на църковните песнопения от мъжкия хор при храма, дирижиран от протопсалт Георги.
По време на литургията бе ръкоположен за свещеническо служение дякон Владимир Гълъбов. Негово Преосвещенство му пожела да има духовни сили, мъдрост и страх Божий и да стане достоен свещенослужител на св. олтар, та преизпълнен с Божията благодат да бъде пример и вдъхновение за своите духовни чеда.
Дякон Владимир Гълъбов е роден през 1980г. в Благоевград. Основно образование придобива в родния си град, след което през 1994г. продължава обучението си в Софийската духовна семинария „Св.Йоан Рилски“, която завършва през 1999г. През 2003 г. се дипломира като „магистър“ в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Ръкоположен е за дякон на 8 ноември, 2017г.
Мнозина се бяха подготвили да приемат св. Тайни и с радост и търпение пристъпиха в този ден да се осветят със светите Дарове.
По време на свещеническото причащение празнична проповед за този чуден ангелски празник произнесе ик. Кирил Попов.
В края на литургията еп. Поликарп поздрави голямото църковно събрание и пастирски говори на многобройните богомолци за устроението на небесните ангелски чинове и за всяческата помощ, която те оказват на човешкия род.
Като домакин отец Мина благодари на Негово Светейшество за отеческите грижи и отправи благопожелания за много и благословени години на него и еп. Поликарп, поднасяйки им красиви букети.
С гръмко многолетствие завърши празничното богослужение, а владиката пожела още много радост и с помощта на небесните сили да се преодолява всяка трудност, която имаме в живота.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Камера: Любомир Върбанов

 

Visits: 0

Skip to content