Продължете към съдържанието

В Обрадовския манастир, тържествено бе почетена паметта на св. Мина

IMG00131902На 11 ноември Православната църква почита паметта на св. великомъченик Мина, който особено се почита от нашия благочестив народ.

Обрадовският манастир, край София, носи името на този дивен Христов войн и мъченик.

Поради това, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети светата обител и оглави тържествената света Литургия, в чест на Възкресение Христово и празника на св. великомъченик Мина.

В светата Литургия съслужиха протойерей Борис Петров, игумен на манастира, иконом Лазар Георгиев, свещеник Васил Василев, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Марков.

Клиросното пение бе изпълнено със сладкопение от богослови, които се грижат за ежедневните и празнични богослужение в светата Обрадовска обител.

След тържествената света Литургия, бе отслужено и водоосвещение, като всички присъстващи бяха поръсени със светена вода за здраве, радост и духовни сили.

Епископ Поликарп произнесе поучително слово, като призова всички в единомислие и любов, да прегърнат примера на св. Мина и подражавайки му в доброто и полезното, да вървят достойно по пътя на спасението и вечния живот.

По време на празника, бяха споменати всички загинали български войни през Първата световна война, както и бе направена молитва за края на тази жестока човешка трагедия, тъй като на 11 ноември се навършват 100 години от края на Първата световна война.

В 13:00 ч. камбаните на Обрадовския манастир „Св. Мина“, митрополитския храм „Св. Неделя“, старинен храм „Св. Петка“ и храм „Св. св. Кирил и Методий“, огласиха с празничен звън, края на Първата световна война – 100- годишнината от тази световна човешка трагедия.

Хиляди православни християни от столицата, околностите и гости се стекоха, за да почетат паметта на св. Мина и да благодарят на Бога, че име е дал такъм молитвен приятел, помощник и вдъхновител в радости и беди.

За всички, дошли на празника, манастирското ръководство бе приготвило обща трапеза.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Видео: Любомир Върбанов

https://www.youtube.com/watch?v=6ZAjyx4EfcE

Visits: 0

Skip to content