Продължете към съдържанието

Слово на Българския патриарх Неофит по повод стогодишнината от освещаването на храм „Св. Георги Победоносец“

IMG0006888ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО, ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ,

ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ, ЕНОРИАШИ НА ТОЗИ СВЯТ ХРАМ,

Щастлив и радостен съм да бъда сред вас днес, когато този храм, посветен на дивния Божи угодник и Победоносец св. Георги чества благословената стогодишнина от своето освещаване. Споменът за това събитие ни връща назад във времето, към един период на народностен и държавен възход, но и на много разбити надежди, вследствие от първата, преживяна от предците ни национална катастрофа. И ето че в този период, с активната помощ и подкрепа на българската армия, в района на тогавашните софийски казарми е въздигнат новият и велелепен храм, посветен на покровителя на православното войнство, великия Христов воин и мъченик Георги Победоносец.

Светецът наистина обикнал този нов храм и го дарявал щедро със своето небесно застъпничество. Историята свидетелства как по-късно във времето на Втората световна война, когато нашият град е бил подложен на невиждани в цялата негова дълга история разрушения, над домовете и обществените сгради в цялата енория на храма на св. Георги не е паднала нито една противникова бомба и тук не са нанесени никакви поражения и щети. Светецът предпазил не само своя храм и неговото духовенство, но и всички негови енориаши, заедно с техните домове.

Вярваме, че свети Георги Победоносец, когото православният ни народ особено силно обича и почита, бди над този свят храм и днес, измолвайки от Всеподателя Неговия мир и божествена закрила за всички, които с вяра и упование в Бога пристъпват тук за молитва, духовно наставление и утеха, но най-вече за отслужването на Тайнството на тайнствата – светата Евхаристия.

Нека Всеблагият Бог да благоволи и занапред към добре организираната енория на храм „Св. Георги Победоносец“, начело с неговото духовенство, което с ревност по Божието дело и апостолско дръзновение полага всички усилия за развитието на духовния и църковния живот тук, и за благолепието на този красив Божи дом, който е истинско украшение на нашата прекрасна столица.

По молитвите на Пресвета Богородица, на светите великомъченици Мина, Виктор и Викентий, на преподобния изповедник на вярата св. Теодор Студит и света мъченица Стефанида, на свети Георги Победоносец и на всички Свои светии Господ Бог да милва и спасява всички нас!

Честит празник!

Честита и благословена годишнина!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Visits: 2

Skip to content