Продължете към съдържанието

Отбелязан бе храмовият празник на Патриаршеската катедрала

DSC 3108С архиерейска св. литургия бе отбелязан празникът на Патриаршеския ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски". Тайнството Евхаристия бе предстоявано от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и предстоятел на църковното настоятелство при храма.

Той бе в съслужение с Техни Преосвещенства епископите: Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Главиницки Йоан, архим. Василий, протосигел на Софийска св. митрополия, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, ст. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, свещеници от столицата, храмовото духовенство и дякони.

Молитвено участие в тържественото богослужение взеха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Проповед за празника произнесе свещ. Антоний Милушев, като той обърна внимание върху националността на светиите. "Няма как да не ни прави впечатление, че главният храм на православна България – Патриаршеската катедрала е посветена на един руски светец, който до началото на XX в. е крайно не популярен в България. Знаем причината за това, така да се случат нещата след създаването на третата българска държава – учредителното народно събрание взима решение да бъде построен във Велико Търново храм-паметник, посветен на светеца патрон на царя освободител Александър II. Именно св. Александър Невски. Впоследствие мястото на планувания храм се е променило да бъде в София, защото именно тук народните представители решават да бъде новата столица на държавата ни. До този момент този руски светец по никакъв начин не е свързан с историята на България. Следващият светец, за който веднага се сетих, размишлявайки по темата, бе св. крал Стефан Милутин. Всички много добре знаем къде се покоят неговите свети мощи, мастото е митрополитската катедрала на София "Св. Неделя"… трети светец или по-скоро светица, за която се сетих е св. Петка Търновска, чийто мощи се покоят в гр. Яш, румънската част на Молдова. Освен, че тази чисто българска светица след падането на Търново била преместена в Молдова, друго общо с Румъния тя няма или поне не е имала. Следващите светци, за които се сетих са св. Димитрий Басарбовски и св. Софроний Врачански, български светии, които са погребани в столицата на Румъния Букурещ. Общото между всички гореизброени, е че са общопризнати светци в целия православен свят…", каза отец Антоний. Той постави въпроса и за това може ли светостта да миа националност. "Лично искам да споделя, че съм много отегчен от нестихващите нападки към патрона на нашия катедрален храм. Познавайки много голям брой православни християни, които изповядват крайно различни политически възгледи, от ляво на дясно, от фили до фоби и т.н., стигам до единствения извод, че тези нападки са дело на личности и кръгове, нямащи нищо общо с Православието, а и въобще с християнската вяра. Иначе, си мисля, че те не биха дръзнали да поругават паметта на един светец", каза още в словото си свещеник Антоний Милушев.

Богослужението завърши с многолетствие, а епископ Герасим благодари на Негово Светейшество и допълни, че се надява в скоро време да започнат реставрационните и ремотни работи в Патриаршеската катедрала. "Надяваме се да го доведем до добър края", каза епископът.

Материалът е от http://www.bg-patriarshia.bg

Visits: 0

Skip to content