Продължете към съдържанието

Негово Светейшество посети Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

IMG00005На 10 декември се навършват 140 години от създаването на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, гр. София.

По този повод, за да се почете тази достойна годишнина, ръководството на Библиотеката организира редица мероприятия, като програмата по честванията започна на 5 декември с валидиране на пощенска марка „140 години Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и продължава до 10 декември, когато ще бъдат кулминационните тържества.

На 7 декември в Централно фоайе на Библиотеката бе открита изложба „Съкровищата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, което събитие посети Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, съпровождан от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Костадин Тренев, г-н Ангел Младенов, секретар на светата митрополия и г-н Андрей Касабов, началник на Културно-информационен отдел при митрополията.

В сградата на Библиотеката, Негово Светейшество бе посрещнат от доц. д-р Красимира Александрова, началник на Националната библиотека, която му благодари за високата чест, с която е удостоил нея и целия и екип.

Преди началото на откриването на изложбата, с благословението на Негово Светейшество, епископ Поликарп извърши водоосвещение и поръси присъстващите за здраве и благословение.

Епископ Поликарп поздрави служителите и гостите на Библиотеката и им пожела здраве, радост и сили, за да бъдат все така усърдни в опазването и разпространяването на безценното книжно богатство на нашата Родина.

Откриването на изложбата продължи с музикална програма, която бе изпълнена от женски хоров състав.

Негово Светейшество се запозна подробно с изложените експонати, които обхващат както църковна книжнина, така също и историческа, изследователска, философска, и др.

Г-жа Красимира Александрова подари на Негово Светейшество специално издаден каталог със 140 документа, издаден по повод годишнината, както и пощенската марка, валидирана по този забележителен повод – 140 години от създаването на Библиотеката.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 0

Skip to content