Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия и свещеническо ръкоположение в гр. Елин Пелин

IMG00133896В неделния ден на 16 декември, когато Църквата чества Неделята на св. Праотци, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на гр. Елин Пелин.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той отслужи св. Литургия в храм „Св. Николай“ и извърши свещеническо  ръкоположение.

В съслужение участваха архимандрит Евтимий и йеромонах Спиридон от Видинска епархия, храмовото духовенство во главе с предстоятеля – протойерей Иван Плещов, свещеник Серафим Мишев и софийски свещенослужители.

В снежния декемврийски ден, в благолепния храм с прекрасна архитектура и зография се събраха множество миряни, които се възрадваха на епископското присъствие и на благолепната служба, за която допринесоха църковните певци, ръководени от Светослав Цеков.

Богослужбата бе уважена от: кмета на града доц. д-р Ивайло Симеонов, Николай Плещов, председател на Общинския съвет на Елин Пелин, общински служители и дарители на храма.

По време на литургията владиката ръкоположи за свещеническо служение дякон Цветан Велинов, родом от гр. Елин Пелин. Той го настави с пастирски слова за това какъв трябва да бъде духовникът и как да изпълнява достойно своето служение. Еп. Поликарп отбеляза факта, че повече от 30 г. в храма не е извършвано ръкоположение и прикани присъстващите в сърдечна молитва да преживеят тайнството, което ще се извърши пред очите им.

„ Достоен!“- възкликна църковното изпълнение в отговор на епископския възглас, наред с който владиката обличаше свещеническите одежди на новия духовник на Софийска епархия. След като му подаде и требника, последното богослужебно пособие, еп. Поликарп го представи на многобройните енорияши и отново му отправи благопожелания. Мнозина деца и вярващи пристъпиха и се причастиха със св. Христови Тайни.

В края на литургията еп. Поликарп поздрави присъстващите от името на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит и пожела с Божието  благословение да имат здраве, радост и духовни сили, които да ги подкрепят в изпълнението на Христовите заповеди.

Като поздрав към владиката и енорияшите деца от местното училище изнесоха кратка литературно-музикална програма, посветена на настъпващия празник Рождество Христово.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content