Продължете към съдържанието

София отбелязва 141-вата годишнина от освобождението си

IMG00013345Столицата днес отбелязва 141-вата годишнина от освобождението си. Градът е освободен от османско иго на 4 януари 1878 г. от руски военни части под командването на ген. Йосиф Гурко.

На днешния ден преди 141 години в храм „Света Неделя”, в присъствието на самия генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и молебен за освобождаването на града. И тази година в празничния ден голямо множество столично духовенство, представители на светската власт и граждани се събраха за традиционния молебен в митрополитската катедрала „Св. Неделя”.

Молитвеното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие в молебното последование.

Заедно викария в богослужението взеха участие архимандрит Васиян, представител на Руската църква у нас и десетки предстоятели на софийски храмове.

Молебенът бе уважен от Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община, г-н Громов – директор на Дома на Москва, общински съветници, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, Фондация „Героите на България”, Софийското дружество „Традиция” и др.

В края на последованието еп. Поликарп се обърна към присъстващите с вдъхновено празнично слово.

"Ние благодарим с дълбок поклон и сърдечна молитва на нашите предшественици, които отдадоха живота си за нашата свобода и добруване. Благодарим на Бога, затова че дарува свободата на българския народ след петвековното турско робство и благоволи да имаме самостойна Българска църква. Нека по молитвите на св. Богородица в нашия град, в нашата държава, да има мир и просперитет и да живеем като едно голямо, православно семейство!“- каза в словото си владиката.

В чест на годишнината, след молебена потегли литийно шествие до паметниците в центъра на града, свързани с празника. То бе предвождано от уголемено копие на чудотворната икона "Света Богородица – Радост на всички скърбящи”, дарена от генерал Гурко при влизането му в града.

То започна от църквата „Света Неделя", премина по софийските централни улици и достигна до паметниците на ген. Гурко, Царя-освободител и Българския опълченец. Паметникът на опълченеца се намира зад Военния клуб – там, където някога са били турските казарми и в тях е бил държан Апостолът на свободата Васил Левски, а след Освобождението се настаняват първите воини на новосъздадената българска армия – Опълченците на Шипка и героите от Шейново.

С кратка заупокойна молитва пред всеки паметник и полагане на цветя и венци бе почетен подвигът на загиналите воини. Шествието бе съпътствано от празничното биене на камбаните на централните софийски храмове.

Пред паметника на Българския опълченец Столичната община бе организирала литературно-музикална програма с участието на вокална формация „Аноним”, които изпълниха обичани патриотични песни.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content