Продължете към съдържанието

На Богоявление в Долна баня

02За трета поредна година навръх големият християнски празник Богоявление, наричан още Йордановден, голямо мъжко хоро се вие в ледените води на река Долнобанска Бистрица.

Традицията ще бъде спазена, благодарение на ловците на 120-сет годишното Ловно-рибарско дружество "Сокол – 1898" в Долна баня с председател Станислав Рименов, както и на рокерите от местния Офроуд клуб с председател Костадин Тодоров и техни приятели. За целта вече е заприщена с голям бент водата в реката до църквата, където след великия Богоявленски водосвет и освещаване на водата, именно тук във вира енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров ще хвърли Божия кръст, за да бъде изваден от най-добрият и най-смел младеж от водата. По традиция той ще бъде благословен от свещеника, поръсен със светена вода и награден от църковното настоятелство.
Преди това от ранни зори в енорийската църква "Успение на Пресвета Богородица" ще бъде отслужена тържествена Света литургия и извършен Велик Богоявленски водосвет за здраве и благополучие. След празничната църковна служба под тържествения звън на църковните камбани ще тръгне и литийното шествие до река Долнобанска Бистрица за празничния ритуал хвърляне на кръста.

Текст и снимки: Любо Кузев 

{gallery}gallery/05-01-2019-db{/gallery}

Visits: 0

Skip to content