Продължете към съдържанието

В Долна баня отбелязаха празника Богоявление

10 20190107 1941323738За трета поредна година навръх големият християнски празник Богоявление, наричан още Йордановден, голямо мъжко хоро се виеше в ледените води на река Долнобанска Бистрица. Традицията бе спазена, благодарение на ловците на 120-сет годишното Ловно-рибарско сдружение "Сокол – 1898" в Долна баня с председател Станислав Рименов, както и на рокерите от местния Офроуд клуб с председател Костадин Тодоров и техни приятели и съмишленици. За целта бе заприщена с голям бент водата в реката до църквата, където след великия Богоявленски водосвет и освещаване на водата, именно тук във вира енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров хвърли Божия кръст.

55 деца, младежи и мъже се хванаха на многокатовото празнично хоро, облечени в народни носии и порещи 5 см. лед, пееки местни хороводни песни и скандирайки "Българи-юнаци!" А пък хилядното множество, окупирало буквално двата бряга на реката, ги окуражаваше с бурни ръкопляскания и възгласи.
След тържествената Василиева Литургия в енорийската църква "Успение на Пресвета Богородица" на реката бе отслужен и извършен и Великия Богоявленски водосвет за здраве и благополучие. С тържествен звън на църковните камбани тръгна и литийното шествие до река Долнобанска Бистрица за празничния ритуал по хвърляне на Божия кръст.
Деветгодишният Кристиян Костадинов Тодоров – ученик в трети клас, син на шефа на долнобанския Мото Офроуд клуб и внук на заместник кмета на община Долна баня инж. Красимир Тодоров, имаше честта тази година да извади от ледените води Божият кръст и да получи благословията на отец Пламен Димитров. Той бе облечен в специална църковна роба, донесена от река Йордан в Йерусалим, след което получи и специалния подарък от църковното настоятелство – 50 лева, риза, кърпа и чорапи.
Мъжкото хоро продължи и на брега край запаления огън и всички се стоплиха с греяно червено вино.
Празничната веселба на участниците в празничното хоро и техните приятели и съмишленици продължи почти до полунощ в елитна местна механа, където всички се веселиха под звуците и песните на оркестъра на Кирил Велчев и неговия екип – Христина Конярска, Владимир Ковачев и Иван Спасов.
Многокатови хора, песни и танци се редуваха след наздравиците и поздравите, богатата празнична трапеза и още по-вкусните мезета и ловджийски гозби, специално приготвени от топ готвача и ловец Владимир Герасимов.
В този ден пък ромите от рилския град, както повелява тяхната традиция, хвърлиха в реката грижливо вързаните дрянови сурвачки от празника Банго Василий и събраните от празничната трапеза кости от новогодишната гъска или пуйка, за да отнесе водата всичко лошо и да им върви по вода през новата година с много здраве и щастливи дни.

Текст и снимки: Любо Кузев

{joomplucat:979 limit=20|columns=3}

Visits: 2

Skip to content