Продължете към съдържанието

Негово Светейшество патриарх Неофит се срещна с Арабския дипломатически корпус

DSC 0043За поредна година представителите на арабските дипломатически мисии у нас заедно посетиха Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Посланиците на Палестина, Йемен, Судан, Мароко, Алжир, Либия, Сирия, Ливан и прадставителя на посланика на Катар и представителя на посланика на Египет поздравиха патриарх Неофит за Рождество Христово и за настъпилата нова 2019 г.

Превърналата се в традиционна среща на дипломатите с предстоятеля на Българската православна църква е израз на уважение и добро отношение както към Българската православна църква, така и към България и българския народ. „Християните от Изтока са част от Изтока”, сподели Негово Превъзходителство Ахмед Ал Мадбух, посланик на Палестина и доайен на дипломатическия корпус у нас. Той допълни, че се надява подобна инициатива да продължи и в бъдеще. От своя страна патриарх Неофит благодари за оказаната чест и допълни, че подобни инициативи съдействат за мирното съществуване и са толкова необходими в днешния свят. "Стараем се да бъдем в мир с всички хора. Неслучайно Изтокът е почитан и като богатство на духовния живот", каза още Светейшият патриарх.

На срещата присъстваха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод.

От съветника на посолството на Египет у нас г-жа Маяда Ессам Негово Светейшество получи и поздравления, както от жителите на страната, така и от Коптската църква. Приемът завърши с надеждата срещите да продължат и в следващите години, защото подобни иницаитиви са израз на желанието добрите взаимоотношения да се закрепват.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=280651

Visits: 0

Skip to content