Продължете към съдържанието

Днес отбелязваме паметта на св. патриарх Евтимий Търновски

IMG00022На 20 януари, Православната църква чества паметта на преп. Евтимий Велики и св. Евтимий, патриарх Търновски. Българската църква особено тържествено отбелязва деня посветен на св. Евтимий, последният патриарх преди падането на България под турско робство.

По традиция в столицата бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Седмочисленици”, известен сред софиянци като храма “пантеон на българската святост“, и в който храм в годините на изгряващата демокрация / 90-те години на м. в./ бе организирано специално честване, което винаги завършва с литийно шествие до паметника на светеца /на бул. „Патриарх Евтимий“/.

С благословението на Софийския митрополит  и патриарх Български Неофит литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Край св. Трапеза, заедно с него застанаха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, иеромонах Милетий, зам.-ректор на Софийската духовна семинария, храмовото духовенство во главе  с предстоятеля ставроф. ик. Николай Коцев, ставр. ик. Тома Шопов, престоятел на столичния храм „Св. Георги“ и четирима дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Християни от цяла София се събраха в неделния ден в храма, за да почетат в този ден светия патриарх, който в трудни за българите времена е бил неуморен застъпник за нашия български православен народ и готов да положи и душата си за своите духовни овци. Сред присъстващите в църквата бяха част от възпитаниците на Софийската духовна семинария, родолюбиви българи и ревностни малки и големи християни.

По време на свещеническото причащение владиката произнесе вдъхновяващо пастирско слово. След като разясни смисъла на днешнато св. Евангелие, а именно евангелския разказ за десетте прокажени и благодарността, която често забравяме, а е нужно да имаме към Бога, еп. Поликарп говори за духовното наследство, завещано ни от светия Български патриарх Евтимий, което трябва да пазим и почитаме.

След като завърши св. Литургия,  по традиция /възстановена през 1992 година/ духовниците, семинаристите и богомолният народ тръгнаха в литийно шествие към паметника на св. патриарх Евтимий. Празничен камбанен звън съпровождаше верните Евтимиеви чеда, които начело с иконата на светеца-патриарх преминаха по улица "Граф Игнатиев", за да извършат молебен и да положат цветя пред паметника на велики български първойерарх.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 0

Skip to content