Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия на Сретение Господне и офикия в гр. Земен

IMG00029На 2 февруари Православната църквата почита празника Сретение Господне.

По този повод в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. Земен, Радомирска духовна околия, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В светата Литургия съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Димитър Миланов, енорийски свещеник на Земен, протойерей Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирска духовна околия, протойерей Константин Стойчев, йеродякон Вартоломей, дякон Лука Китин и дякон Георги Читалов.

Клиросното пение бе оглавено г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия.

По време на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество, иконом Димитър Миланов бе офикиран за ставрофорен иконом. Епископ Поликарп поздрави о. Димитър и му пожела здраве, сили и търпение в духовното свещеническо поприще, за да бъде както и досега усърден работник на Божията нива и пример за своите енориаши.

За четец и певец, преди светата Литургия, бе постриган божият раб Юлиян Иванов, който придоби правото пълноценно да помага на свещенослужителите в тяхната богослужебна и мисионерска дейност.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе слово, в което запозна присъстващите с историята на празник и подчерта поучителните моменти, чрез които и съвременното ни общество да подражава да светото семейство, като води своите рожби в храма и принася като дар пред Бога сърцето, добродетелния живот и духовни я си стремеж и потребност.

Епископ Поликарп поздрави духовенството и присъстващите благочестиви християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост и духовни сили, както и достойно житие и битие за спасение и вечен живот.

Поздрав към епископа и гостите отправи протойерей Александър Стоев, който благодари чрез Негово Преосвещенство на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за всегдашната подкрепа и благословение.

Молитвено участие в светата Литургия взеха г-жа Ирена Соколова, областен управител на Област Перник, г-н Димитър Сотиров, кмет на Община Земен, г-н Васил Николов, собственик на „Земенея“, семейство Барбукови, както и много вярващи, които изпълниха храма и се помолят за благословението на своите рожби и семейства.

След богослужението бе извършено водоосвещение за здраве и благословение на присъстващите в храма, както и осветени десетки колива и приношения, донесени от благочестивите християни.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 1

Skip to content