Продължете към съдържанието

Отбелязахме една година от кончината на дядо Добри

IMG0008056На 13 февруари се навършва 1 година от кончината на обичния на всички ни Дядо Добри /Добре Димитров Добрев/, известен още като „светецът от Байлово“.

По този повод в съботния ден на 9 февруари, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи заупокойна света Литургия в храм "Св. Кирил и Методий" в село Байлово.

Дядо Добри почина на 13 февруари 2018 година, на 103 годишна възраст. Тялото му беше погребано в двора на църквата "Св. Кирил и Методий" в родното му село Байлово, в близост до малка къщичка, в която прекара последните години на живота си.

В деня, който Църквата е определила да се отдава почит на починалите в с. Байлово, в малки спретнат двор се събраха духовници и множество народ от цяла София, който още приживе бе възлюбил Белобрадия странник.

В заупокойната литургия, заедно с викарния епископ съслужиха протойерей Серафим Янев, енорийски свещеник на Байлово, свещеник Константин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Георги Читалов.

В началото на литургията бе постиган за „четец и певец“, 16- годишния Йоан Стоянов от Горна Малина, който изрази голямо желание да помага свещениците в енорията.

С благословението на Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит по време на литургията бе награден с офикия  „иконом“ енорийския свещеник протойерей Серафим Янев. Като го представи пред църковното изпълнение като достоен свещенослужител и ревностен пастир, владиката подаде на отеца дървен  кръст оставен като дар на отец Серафим от упокоилия се дядо Добри. Еп. Поликарп му пожела здраве, сили и търпение в духовното свещеническо поприще, за да бъде, както и досега усърден работник на Божията нива и пример за своите енориаши.

За молитвеното настроение на вярващия народ събрал се в Божия дом допринесе прекрасното изпълнение на софийския псалт Методи Стоилов, който бе подпомогнат от децата от неделното училище при храм „Успение Богородично“с. Горна Малина, с преподавател Цвета Маламова.

В края на литургията множество деца и миряни се причестиха с Тялото и Кръвта Господни.

След литургията, в центъра на храма бе отслужена панихида за дядо Добри. С едно сърце и една уста вярващите се помолиха за упокоение на Безсребърника, Просяка на Христос, наричат от мнозина „Светецът от Байлово“.

С пастирско наставление към църковното събрание се обърна еп. Поликарп. Той отправи пожелания и преподаде архипастирското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Българския Неофит.

След богослужбата, на гроба на дядо Добри бе отслужен трисагий. За сетен път църковното изпълнение каза: „Бог да го прости и всели в селенията на праведните!“

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

Visits: 0

Skip to content