Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в чест на св. Георги Софийски Нови

IMG0004945На 11 февруари Църквата отбелязва паметта на св.свщмчк Власий, еп. Севастийски и св. мчк Георги Софийски, Нови.

По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит отслужи празнична литургия в митрополитския храм „Св. Марина“. В богослужението взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, свещеник Костадин Тренев и йеродякон Вартоломей.

Молитвено участие взе архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия.

Утренните и литургийните песнопения бяха изпълнени от г-н Андрей Касабов, началник на Културно-информоционния отдел на Софийска митрополия.

В края на богослужението еп. Поликарп се обърна към събралите се християни, сред които и служители на митрополията, с пастирско слово. В него той подчерта, че днес чествания св. Георги Нови е от сонма на софийските светии, и че най- подходящото място за отбелязване на неговия празник е именно, храма в двора на митрополията. Според житиетона светеца, той е  бил изгорен през 16 век и останките му са били погребани в основите на старата църква "Св. Марина", впоследстивие извадени и поставени за поклонение на вярващите.

Владиката разказа накратко житието на св. Георги  Нови като подчерта неговата земна красота, която привлякла иноверците  и духовната му твърдост, която проявил за отстояване на православната вяра.

Еп. Поликарп сподели, че днес част от мощите му се покоят в Драгалевския манастир, а друга част са в Рилската св. обител и свидетелстват за истинска вяра, надежда и любов.

Викарният епископ поздрави всички, които се уважиха празника на св. Георги Нови и преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Текст и снимки: Весела Игнатова

Visits: 1

Skip to content