Продължете към съдържанието

Българският патриарх Неофит се срещна с Владимирски и Суздалски митрополит Тихон от РПЦ-МП

DSC 5451В синодната палата днес се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Негово Високопреосвещнество Владимирски и Суздалски митрополит Тихон от Руската православна църква, който е на посещения у нас във връзка с празника на св. Серафим Софийски.

Митрополит Тихон изрази своята радост от посещението си в България, като предаде и поздрави името на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Негово Светейшество патриарх Неофит благодари за оказаното внимание, като допълни и традиицонно добрите взаимоотношения с Руската православна църква.

На срещата участие взеха Негово Високопреосвещнество Неврокопския митрополит Серафим и Техни Преосвещнества Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и архим. Васиан, предстоятел на храм-подворие "Св. Николай Мирликийски" в столицата.

Високопреосвещеният Владимирски и Суздалски митрополит изрази своите благодарности и към Високопреосвещения Великотърновски митрополит Григорий, който му оказал топло гостоприемство при посещенето му в гр. Велико Търново, както и благодарности към Величкия епископ Сионий за посрещането в Троянския манастир, където миторполит Тихон отслужил и панихида за блаженопочившия патриарх Максим. По време на срещата той още сподели духовната си радост от възраждането на православния живот в Русия, като допълни колко храма и манастири са били обновени, открити и осветени през последните години.

Приемът завърши с взаимни благопожелания и надежда за бъдещи срещи. Разменени бяха и подаръци.

Текст и снимки: Ангел Карадаков – http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=283716

Visits: 0

Skip to content